Реклама / Ads
4| 4862 |04.05.2020 НОВИНИ

Вирусолог от БАН: Няма рецепта за излизане от кризата, но нещата са в ръцете на науката

.
Проф. Радостина Александрова
Няма готова рецепта за излизане от кризата с пандемията от коронавируса, но нещата са в ръцете на науката. Имунният отговор все още не е добре проучен, но целта на ваксината е да бъде в състояние да обучи имунната ни система как да реагира при срещата ни с вируса, така че ние да бъдем защитени.
 

Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН.

"За по-малко от два месеца науката излезе с повече от 100 варианта на ваксина и поне 5 от тях вече се намират в първа фаза на клинични изпитвания. Това е един много продължителен процес, който изисква сериозни проучвания", каза още вирусологът.

 

По думите ѝ какво ще се случи зависи от четири неща:

"На първо място е вирусът - какво се случва с него, какви изменения има и какво е значението от това за диагностиката, за тежестта на заболяването, за ваксините - и тук отговорът може да го даде науката. Вторият момент е отговорът на нашата имунна система - какво се случва, когато се срещнем с вируса; адекватно ли реагираме, колко траен е имунният отговор, който се изгражда; колко хора са се срещали с него - тук отново се намесва науката. Трето - мерките - какви да бъдат те, как да се затягат и как да се отпускат; какво е нашето поведение".

 

Проф. Александрова коментира, че най-важно е да се реагира адекватно на коронавируса със създаване на лекарства и ваксина.

Тя посочи нещата, с които трябва да се преборят учените, работещи по ваксина - тя трябва да бъде безопасна, да е концентрирана към "онези участъци от вируса", които са по-консервативни, защото той много се изменя и да се има предвид, че най-уязвимите хора към Covid-19 са по-възрастните хора и хората със странични заболявания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7311 |04.05.2020 Диана Андреева: Министерството на културата още няма антикризисен план . 5| 4979 |30.04.2020 Д-р Николай Брънзалов: Не може да се каже, че личните лекари нямат досег със заразени . 18| 11813 |29.04.2020 Д-р Николай Михайлов: Дали Борисов няма да опита с: ”Гледай бодро вашта м*ма” . 25| 7176 |29.04.2020 Слави Трифонов: Министър-председателят няма план и води държавата към хаос и разруха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads