Реклама / Ads
9| 5067 |13.05.2020 НОВИНИ

Вирусолог: Голямото отпускане ще доведе до бързо покачване на случаите

.
Д-р Ива Христова
Прескочихме границата от 2000 заразени, но излекуваните от новия коронавирус у нас са почти 500. Навлизаме ли в затихваща фаза и колко е опасно да се сблъскаме с втора вълна на коронавируса?
 

"Наистина намалява броят на случаите, то се и очакваше. Голямото "но" е , че това не бива да води до голямото отпускане, което се наблюдава. Високите температури ще намалят разпространението на вируса по респираторен път, но остава възможността да се предава чрез повърхности. Намаляването на хигиенните мерки ще доведе бързо до покачване на случаите", предупреди вирусологът проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.


По думите ѝ вирусът със сигурност е започнал да се разпространява по-рано. Има регистрирани случаи още през декември 2019 г., отбеляза тя и добави, че заразата е достигнала критичен минимум на разпространение преди да започне да се доказва.


"Смъртността, която се съобщава, не е действителната, която в медицината се изчислява спрямо броя на заболелите. Тук е спрямо броя на откритите. Колкото повече случаи се откриват, толкова по-ниска ще е смъртността", разясни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.


Имаше големи притеснения дали ще успеем да запазим българската здравна система, която бе под заплахата от масово заразяване. Проф. Христова е на мнение, че експериментът е минал повече от успешно.


"Това е едно от нещата, с които България определено може да се гордее. Наистина получихме аплодисменти на колеги от чужбина. Единствената предпазна мярка преди претоварване на здравната система, беше възможно най-рано да се затегнат мерките и да се ограничи разпространението. Да не е дифузно, а да е по огнища, които може да се ограничат", обясни вирусологът .


Проф. Христова е на мнение, че в Европа става дума за неизчистен вирус, а не за втора вълна на Ковид-19. Голямата част от населението е изградила навици на предпазване, а това щяло да доведе до ликвидиране на вълната.


Рисково е отварянето на детските градини и яслите у нас, тъй като децата не могат да се пазят, но могат да разпространяват заразата, убедена е проф. Христова. Според нея карантината за грип Б в страната ни е спомогнала за неразпространението на коронавируса.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9029 |26.04.2020 Ген. Мутафчийски: Имаме втори пик, отпускането на мерките е парадоксално . 3| 7795 |17.03.2020 Вирусолог: COVID-19 живее върху кожа 10 минути . 4| 5429 |11.03.2020 Вирусолог: Коронавируса няма да спре със затопляне на времето . 13| 28555 |04.02.2020 Предстои най-голямото американско военно учение в Европа от 25 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads