Реклама / Ads
1| 9001 |24.12.2023 НОВИНИ

Витлеем днес е призрачен град, а Христос би се родил сред руини

.
По това време на годината Витлеем - родното място на Иисус, е обсипан със светлини и е най-празничното място в целия свят. Днес обаче Витлеем е призрачен град. Празненствата по случай Рождество Христово бяха отменени заради продължаващата война между Израел и палестинската групировка Хамас. 
 

Празничните светлини на коледната елха, които традиционно украсяват площад Мангер не светят. Няма ги и тълпите чуждестранни туристи, които всяка година се стичат във Витлеем, за да посрещнат най-светлия християнски празник. 


Днес по-голямата част от населението на Витлеем е мюсюлманско, но градът все още е дом на процъфтяваща християнска общност, пишат от в. "Гардиън".


Отмяната на коледните тържества е и тежък удар за икономиката на града. Туризмът представлява около 70% от приходите на Витлеем - почти всички през коледния сезон, пишат от "Асошиейтед прес". Малко чужденци го посещават заради множеството отменени полети от страна на авиокомпаниите. Местните власти казват, че над 70 хотела във Витлеем са били принудени да затворят, оставяйки хиляди хора без работа.


Празненствата по случай Рождество Христово бяха отменени от местните лидери в знак на солидарност с палестинското население заради войната между Израел и Хамас, която избухна, след като терористичната групировка извърши безпрецедентно нападение, при което загинаха най-малко 1200 души. Над 240 бяха взети за заложници. 


Украсата във Витлеем, която някога е обсипвала с празнично настроение кварталите в града, са премахнати. Парадите и религиозните тържества са отменени.


Пътуването до Витлеем, който се намира на около осем километра от Йерусалим не е лесно. Бариерите, издигнати от Израел на Западния бряг, ограничават днижението. След атаката на Хамас ситуацията е още по-усложнена. От 7 октомври Израел ограничи движението във Витлеем и други палестински градове на Западния бряг. Поставени са КПП-та и позволение за влизане и излизане има само за работещите палестинци, разказват журналисти в статия на CNN.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5640 |24.12.2023 Деси Иванчева: Майката, която и тази Коледа няма да прегръща сина си . 9| 6996 |24.12.2023 Кирил Кадийски с Коледен поздрав: Гласът на жабата край българското политическо блато . 2| 7169 |24.12.2023 Забравените обичаи на Рождество . 8| 6113 |24.12.2023 ФрогНюз ви пожелава светли празници!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads