Реклама / Ads
3| 4769 |19.10.2015 НОВИНИ

Включваме се в най-голямото учение на НАТО с фрегата "Дръзки"

.
Декларирани формирования от Въоръжените сили на Република България ще участват в най-голямото за последните 25 години учение на НАТО „Trident Juncture-2015” („Обединен Тризъбец 2015“ )., информира от пресцентъра на Министерство на отбраната.
 

В учението са включени над 36 000 военнослужещи от повече от 30 нации, както от страни-членки на НАТО, така и страни-партньори. Епизодите ще се проведат основно в Италия, Португалия и Испания и във водите на Атлантическия океан и Средиземно море.

 

Участниците в учението ще усъвършенстват своите оперативни способности. Военновъздушните военноморските и специалните сили, както и силите на сухопътните войски на страните-участнички ще действат едновременно от няколко локации, ръководени от различни щабове, за да тренират в комплексна среда и да усъвършенстват пълния спектър от способности на Алианса.

 

„Trident Juncture – 2015“ ще покаже повишеното ниво на амбиция на НАТО в съвместния подход на съюза да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността като се демонстрират съответните способности и капацитет на Алианса. В учението ще участват и повече от 12 големи международни организации, агенции за подпомагане и неправителствени организации, между които ЕС и Африканският съюз (AU) , за да се демонстрира ангажираността и приноса към всеобхватния подход за отговор на предизвикателствата.

 

В края на „Trident Juncture – 2105“, Щабът на Командването на Съвместните Сили на НАТО в Брунсум ще бъде официално сертифициран да ръководи Силите на отговор на НАТО.

 

От Въоръжените сили на Република България в учението ще участват деклариран взвод от Служба „Военна полиция“, в състав от 27 военнослужещи, окомплектовани с 5 бронирани машини тип „Пустинна котка“. Българският взвод е от състава на декларирана военнополицейска рота за участие в Силите за отговор на НАТО, която ще изпълнява задачи в епизодите на „Trident Juncture – 2105“ на територията на Португалия.

 

От Сухопътните войски в учението на НАТО ще участва Първи многофункционален взвод от състава на военно формирование 42 600-Мусачево. Той ще се включи в периода 19 октомври – 6 ноември в епизодите, които се провеждат на полигон Сан Грегорио – град Сарагоса, Испания. Военнослужещите ще демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване заедно със своите колеги от Италия, Румъния и други страни-членки на НАТО от състава на батальон за ядрена, химическа и биологическа защита под полско командване. Българският взвод е комплектован с 4 машини тип „Мерцедес“ G-280 CDI, преоборудвани с модерни прибори за химическо и радиационно разузнаване по стандартите на НАТО. В учението ще участват и до 10 военнослужещи и техника от състава на военно формирование 28 610 – София, които ще бъдат включени в международно СИМИК - подразделение под испанско командване и до 11 военнослужещи от състава на военно формирование 24 620 – Свобода, под канадско командване.

 

В „Trident Juncture-2015” ще се включи и фрегата „Дръзки” от състава на ВМС, която участва в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour - 2015”. По време на учението българският военен кораб ще изпълнява задачи, съвместно с корабите от Втората постоянна група на НАТО в Средиземно море (SNMG 2). Епизодите на море от учението “Trident Juncture-2015” ще бъдат отработени в периода 21октомври - 6 ноември във водите на Средиземно море, пролив Гибралтар и източната част на Атлантическия океан.

 

Участието на формирования от българските въоръжени сили в учението на НАТО ще допринесе за повишаване на опита и придобиването на нови способности, както и за повишаване на съвместимостта с формированията от държавите-членки на Алианса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4017 |16.10.2015 Експерти умуват как да се засили обучението по права на човека в университетите . 6| 5327 |24.08.2015 Студенти и университет възкресиха военното обучение . 21| 6242 |18.08.2015 НАТО у нас! Започва най-голямото учение след Втората световна . 44| 15875 |21.05.2015 СКАНДАЛ! Москов спира по средата обучението на парамедици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads