Реклама / Ads
20| 4880 |27.05.2024 НОВИНИ

Владимир Соловьов: Ядрената война е неизбежна /видео/

.
ядрени ракети Източник: Личен архив
Владимир Соловьов, руски пропагандист и съюзник на президента Владимир Путин, настоява, че "ядрената война е неизбежна" в епизод на телевизионното си предаване.
 

На фона на руското нахлуване в Украйна, което Путин започна изцяло през февруари 2022 г., се появиха опасения, че конфликтът може да прерасне в ядрена война. По-рано този месец руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди, че макар политиката на Москва за ядрена война да не се е променила, ситуацията е променлива.

 

Междувременно руските военни започнаха учения с ядрено оръжие във вторник в отговор на "провокативните изявления и заплахи на някои западни официални лица по отношение на Руската федерация", съобщиха от Министерството на отбраната на страната.

 

Ядрената война е неизбежна и в двата случая. Нека да сравним чии стратегически оръжия са по-големи!" казва Соловьов в телевизионната си програма, според клип, публикуван в канала в YouTube на Russian Media Monitor - група за наблюдение, създадена от журналистката Джулия Дейвис "в опит да се бори с руската пропаганда".





Коментарите на Соловьов бяха посрещнати със съпротива от Андрей Сидоров, заместник-декан по световна политика в Московския държавен университет.

 

"Ние просто трябва да го приемем. Единственото обещание, което животът спазва, е това за смъртта. Човек побеждава, когато престане да се страхува от смъртта", твърди водещият на предаването.

 

"Слушайте, те продължават да предизвикват, нас, приемайки, че сме слаби. "Защо бихте използвали ядрените оръжия? Вие не можете да го направите!" Те гледат нашата програма и казват: "Виждате ли? Точно така! Защо тогава нашите родители, баби и дядовци са похарчили безумни суми пари за ядрен щит?"

 

По-късно се включва и Сидоров: "Не трябва да ескалираме, както предлагате." Тогава Соловьов отговори: "О, наистина? Това се нарича слабост!"

 

От Newsweek уточняват, че са се обърнали за коментар към руското правителство чрез онлайн формуляр и към външното министерство на Украйна чрез имейл.

 

Ядрената политика на Русия

 

На въпрос дали руската ядрена доктрина ще бъде актуализирана, за да включи възможността за превантивен удар, Рябков заяви пред репортери на 9 май:

 

"В доктрината и основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране изрично са посочени възможностите за първо използване на ядрено оръжие."

 

Той продължи: "В момента нищо не се е променило в това отношение, но самата ситуация се променя. В резултат на това непрекъснато се анализира начинът, по който основните документи в тази област се отнасят към нуждите на поддържането на нашата сигурност."

 

През март Путин заяви, че макар Москва да е готова за ядрена война, не възнамерява да използва оръжията, освен ако няма заплаха за "съществуването на руската държава" или "нанасяне на щети на нашия суверенитет и независимост".

 

Междувременно Украйна се отказа от ядрените си оръжия през 1994 г. в замяна на своята сигурност и суверенитет по силата на споразумение, известно като Будапещенския меморандум. Споразумението беше подписано от Русия, Украйна, САЩ, Обединеното кралство, Беларус и Казахстан.







В статия от април 2021 г., публикувана НАТО - военен съюз, който осъди нахлуването на Русия в Украйна - тогавашният директор по ядрената политика Джесика Кокс заяви:

 

"През последните години Русия увеличи зависимостта си от ядрените оръжия, разположени в Европа, заплаши с използване на ядрено оръжие срещу съюзниците от НАТО и разработва редица нови видове ядрени оръжия... за сплашване на Алианса", като добави: "НАТО не иска надпревара във въоръжаването.", цитира Vesti.

 

Член 5 от учредителния документ на НАТО гласи, че "въоръжено нападение срещу една или повече" от страните членки "ще се счита за нападение срещу всички тях".

През декември 2023 г. обаче Путин заяви, че Москва "няма интерес" да се бори с НАТО.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2663 |27.05.2024 Проблемът с липсата на спешни екипи по Черноморието се задълбочава. Какво е решението? . 0| 2860 |27.05.2024 Нeтoчни, зaбaвни или oпacни oтгoвopи нa изĸycтвeния интeлeĸт: Google предприе мерки . 0| 2450 |27.05.2024 Покушението срещу Роберт Фицо: Какво е здравословното състояние на словашкия премиер? . 2| 2735 |27.05.2024 Ето ги отговорите от изпита на четвъртокласниците по български език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads