Реклама / Ads
30| 54901 |15.04.2021 ИНТЕРВЮ

Владо Береану: Борисов не предложи себе си за премиер, за да не види шамара цяла България

.
Какво дава или не дава Борисов вече няма значение. Всичките му хитрости се сблъскаха с новата воля на настоящия парламент. Любопитно е обяснението например защо не предлага себе като премиер. А това обяснение е много просто - ако той предложи нещо такова, трябва да отиде в парламента и да присъства на гласуване срещу себе си от целия парламент, с изключение на неговите депутати. Това ще е шамар, който ще види цяла България.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Владимир Береану. 

 

Ето и цялото интервю: 

 

Господин Береану, ударно започна работата си 45-тото Народно събрание. Вие какво извличате от днешния първи работен ден на депутатите като впечатления? 

Първото и най-важно е фактът, че за радост на всички ни в България се завръщаме към основата на нашето управление - че страната ни е парламентарна република. От днешния парламент даже виждаме, че той се връща към своята роля на институция, която е в основата на вземането на решения в държавата. 

 

Беше приятно да се види, че въпреки всички обвинения, че новите депутати нямали опит и политическа биография, Народното събрание е представително и хората действат отговорно. Оформя се една съвсем различна политическа картина. 

 

Звучите обнадежден.

 

Да. И с радост посрещам факта, че работата на новия парламент ще бъде интересна и за онези, които я наблюдават, за разлика от предишните парламенти, които бяха нещо като печат на решенията на премиера и правителството. В този парламент ще има интересни мнения, хората ще изказват идеите си. 

 

Колко дълго обаче ще просъществува? Борисов му даде време до декември, а много анализатори също прогнозират няколко месеца живот на 45-тото Народно събрание.


Какво дава или не дава Борисов вече няма значение. Всичките му хитрости се сблъскаха с новата воля на настоящия парламент. Любопитно е обяснението например защо не предлага себе като премиер. 

 

А това обяснение е много просто - ако той предложи нещо такова, трябва да отиде в парламента и да присъства на гласуване срещу себе си от целия парламент, с изключение на неговите депутати. Това ще е шамар, който ще види цяла България. 

 

Едно от първите решения обаче е утре Борисов да бъде привикан в НС, където ребром да му бъдат поставени някои важни въпроси. Мислите ли, че ще отиде? 

Похвално е, че едно от първите решения е точно това. Ще бъде интересно и странно, ако не се появи. Любопитно ще е какво ще реши за утрешния ден, но във всеки случай е ясно, че една от първите промени е тази на избирателния закон. Интересното е, че както винаги ГЕРБ се опита да създаде пореден проблем с предложението си за мажоритарни избори.

Това сякаш ритна топката в полето на "Има такъв народ" - все пак мажоритарния вот бе едно от основните неща в референдума им преди години. Подозирате ли, че това ще е повод партията на Трифонов да бъде обвинена в нещо като непоследователност? Не подкрепя своята собствена политика, все пак... 

 

Има такъв момент. Но това тяхно решение ще е прагматично политическо. Мажоритарните избори не са в техен интерес. Най-вероятно няма да подкрепят подобна поправка. Тези, които според мен ще се наложат, са предложените от президента - въвеждането на изцяло машинно гласуване и възможност за хартиен вот ако машините някъде се счупят. Важно е, след като сме ги купили. Така и така се избягва проблема с недействителните бюлетини . 

 

Вероятно ще бъде въведено и исканото от партиите видеонаблюдение, което по някакъв начин да се осъществи. Поставя се, естествено въпросът дали не може да се премине към дистанционно гласуване поне за българите в чужбина. Тезите, че това не може да се осигури технически, са абсурдни - решение има, ако се постави задачата на компютърните специалисти, които имаме у нас. А не на старата "Информационно обслужване", която работи бавно и лошо. 

Какви са хипотезите за бъдещето на Народното събрание? Ще се разберат ли формациите? 

 

Ще видим. Единствените възможности са правителство, което да има за задача решаване на основните проблеми и да не продължава много дълго. Вероятно най-разумното е да продължи да действа до есента и тогава да имаме избори 2в1 - за президент и парламент. Това ще спести и основният аргумент, че изборите били скъпи. 

Другият вариант е да не се осъществи нито един от мандатите и да се отиде на избори веднага със служебен кабинет. Единственият проблем в това е, че изборите ще са през юли. Хората лятото са на почивка. 

 

А коя хипотеза ви се струва по-вероятна - системните партии да възстановят част от загубеното на 4 април доверие, или да се случи точно обратното? 

Няма да забравя думите на нашия все още настоящ министър Росен Желязков, който каза, че при избирателите имало Стокхолмски синдром. Той искаше да влоши друго значение, но такъв в България реално има. 

 

Заложниците имат някаква странна любов към похитителя си. Точно това имахме по време на изборите - Борисов за 12 г. вкара България в една заложническа криза. Успехът му е резултат от точно тази любов. Но кризата приключи. 

 

Последните политически действия показаха, че ГЕРБ може да бъде победена и подгонена в ъгъла. Това ще освободи повечето гласоподаватели и те ще разберат, че може да се гласува и за друг. Ще покаже и нещо друго - че БЪлгария може да се управлява и от друг, освен БОрисов, въпреки неговите твърдения, че е единствен. 


Едно временно правителство ще покаже, че нищо страшно няма да се случи, ако не управлява ГЕРБ.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 14360 |12.04.2021 Цветозар Томов пред Фрог: Приключи последното управление на ГЕРБ с Борисов начело . 33| 14789 |09.04.2021 Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии . 27| 14943 |06.01.2021 Никол Георгиева пред Фрог: Бих попитала Борисов дали спи спокойно . 64| 25334 |05.01.2021 Методи Андреев пред Фрог: Борисов се готви за президент. Такова опростачено управление не е имало от Освобождението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads