Реклама / Ads
1| 3144 |26.12.2022 НОВИНИ

Влак с амоняк, идващ от България, дерайлира в Сърбия, един е загинал, 51 души са натровени

.
Мястото на инцидента
51 души са получили натравяне в югоизточния сръбски град Пирот, след изтичане на амоняк при дерайлиране на товарен влак, идващ от България. Седем души са настанени в болница в близкия град Ниш.
 

Обявено е извънредно положение в някои райони на Пирот, съобщи кметът на града Владан Васич. Призоваха хората да не излизат от домонете си.

 

Изтекло е голямо количество газ в атмосферата, но според железопътната компания "Сърбия Карго", инцидентът е станал извън населените райони на Пирот. Затова няма жертви и сериозно пострадали, допълва БНТ.

 

В дерайлиралата композиция е имало 20 вагона-цистерни и поне един от тях е паднал в река Нишава, посочва сръбската обществена телевизия.

 

Контактът с водата е довел до силна химическа реакция. Властите призовават хората да не излизат поради риск от отравяне. Затворена е магистралата към България.

 

Няма пострадали български граждани в Пирот след изтичането на амоняк от влака, който дерайлира край сръбския град. Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

 

Десетки натровени в Пирот след като дерайлира влак с амоняк, идващ от България

"Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор.

 

Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам", заяви заместник-министърът на транспорта Красимир Папукмийски.


България е предложирла помощ за справяне с инцидента. В момента сръбските власти анализират дали има нужда от такава. По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлрирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3248 |23.12.2022 БДЖ пуска още 13 100 места във влаковете за ЧНГ . 7| 3189 |17.12.2022 Рашидов: Всички, които искат да се качат на влакчето ползват Денков . 1| 2896 |12.12.2022 Нелегални мигранти са хванати във влака Бургас-София . 3| 2998 |09.12.2022 Коледният влак ще върти повече курсове, къде и кога да го чакаме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads