Реклама / Ads
2| 4105 |21.12.2023 НОВИНИ

Властта с първи коментар за "Верила". Потвърдиха - 500 кг кокаин на кораба

.
Министъра на външните работи Калин Стоянов
На кораба "Верила" с български екипаж са открити 500 кг кокаин, потвърди министър Калин Стоянов на пресконференция в Министерския съвет, на която беше представено мобилното приложение "Помогни ми" за жертви на домашно насилие.
 

Кокаин на стойност поне 20 млн. евро беше установен на кораба “Верила”, като случаят предизвика огромен скандал в Ирландия. Представители на ирландската полиция и данъчната служба са претърсили кораба във вторник вечерта, след като акостирал на пристанището в 10:30 ч. същия ден. Според ирландските медии при операцията са открити между 300 и 500 килограма кокаин на борда на кораба. Българските власти пък потвърдиха количество от 500 килограма.

 

На борда има 18 души - 17 българи и един украинец. “Верила” обаче е собственост на компанията “Български морски флот”, която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, показа проверка. 
 

В отговор на въпрос министър Стоянов каза, че "действително има такъв случай, екипажът е от 17 български граждани и един украински".

 

"Имаме информация, че са задържани, иска се потвърждаване, че екипажът, който е там, е български", добави министърът. Той каза, че за момента има много активна комуникация на ниво оперативно международно сътрудничество, така че тепърва ще излизат факти по случая. 

 

Вицепремиерът Мария Габриел съобщи, че тече оперативно разследване по случая и Министерството на външните работи е поискало информация.

 

Корабът за насипни товари, пристигнал в Ирландия от Канада, е част от продължаваща операция на ирландската полиция и данъчна служба, които претърсват плавателното средство за наркотици. 

 

Корабът за насипни товари "Верила" е пристигнал в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. “Верила” е регистриран във Валета и плава под малтийски флаг. Собственик на плавателния съд е “Параходство български морски флот” (БМФ). До 2008 г. собственик е Министерството на транспорта, во тогава братя Домусчиеви купуват БФМ. Фирмата, която притежава БМФ е “Кей Джи Маритайм Шипинг”. Справка в Търговския регистър показва, че двамата са част от надзорния съвет на БМФ.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4410 |21.12.2023 Военният министър на Украйна зове мъжете в чужбина да прерамчат автомат . 3| 4198 |21.12.2023 18-милиардната помощ на ЕС: Украйна получи последния транш от 1,5 млрд. евро . 1| 3940 |21.12.2023 Депутатите решиха: По-високи такси за хазартния бизнес и нова методика за изчисляването им . 10| 6483 |21.12.2023 Илиян Василев: Ето колко далеч е българската левица от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads