Реклама / Ads
54| 7418 |06.09.2023 НОВИНИ

Властта изолира президента Радев и от инициативата ”Три морета”

.
Три морета
След като правителството успя да елиминира президента Румен Радев от срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, сега кабинетът е на път да направи това и от срещата на върха по инициативата ”Три морета”. Този път ударът срещу държавния глава е още по-силен, след като от 2017 г. той неизменно е бил на тези срещи. Става дума за общо 6 последователни форума на върха в Букурещ, София, Талин, Любляна, Варшава и Рига.

Според съобщение на Външно министерство, този път вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета". Събитието е в сряда и четъртък (6-7 септември) в Букурещ, Румъния.

 

Форумът събира лидерите на 12-те страни участнички, за да обсъдят ключови теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

 

В рамките на Срещата на върха ще бъде приета съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от държавите участнички в инициативата “Три морета”, която организира среща на върха за втори път. По време на форума Клаус Йоханис ще представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата (юни 2022 г. – септември 2023 г.). В края на дискусиите се очаква да бъде приета съвместната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.


Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

 

Към момента Инициативата „Три морета“ не е институционализирана и няма седалище и секретариат, разказва на интернет страницата си българското Външно министерство. Там пише още: "Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

 

Целите на инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

 

Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 3817 |03.09.2023 Денков: Нямам ментори и може би това е проблемът на президента Радев - че и той не ми е . 4| 4022 |01.09.2023 Властта не била самоцел за ГЕРБ. Искат партийната принадлежност да не е критерий за кадровите решения . 6| 4031 |31.08.2023 Депутатите в Триъгълника на властта: Вече са ясни местата в залата на бившия Партиен дом . 26| 4149 |30.08.2023 След Нигер: Хунта свали властта в Габон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads