Реклама / Ads
1| 6344 |10.06.2017 НОВИНИ

Властта заседава спешно в МВР за модернизация на КАТ

.
Сградата на МВР
В Министерството на вътрешните работи се провежда извънредно заседание с участието на премиера Бойко Борисов, представители на системата на МВР и на Министерството на финансите. Присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 

Срещата е посветена на реформите в системата на МВР с акцент модернизацията на КАТ, уточни БТВ.  Същевременно в системата тлее напрежение – синдикати настояват за увеличение на заплатите.

 

Премиерът ме убеди и казваше, че ако до вторник съм готов, в сряда ще се гласува постановление на МС да се отпуснат средствата за компютри, обслужващи места, гишета, които представители на МС са проверили и са докладвали на министър-председателя, че трябва да се променят.

 

Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг пред сградата на МВР, предаде „Фокус“. „Те са видели такива неща, които трябва да се променят. Например, табелите. Всичко това трябва да бъде уеднаквено, опростено, да е много лесно за гражданите, да се упътват. Даже не са и необходими много средства, но каквито и да трябват, това беше уверението. Благодаря на премиера и във вторник ще съм готов с това. Ще продължим работата си с оперативното ръководство“, обясни Радев.

 

„Събрали сме се в голям състав тази сутрин. Премиерът и той е тук. Изписах 3 страници със задачи към МВР. Това са предизборни обещания и ние се опитваме точка по точка да ги спазваме. Няма как да не се върнем и особено във тази „война“, която обявихме, по пътищата. Част от тях е свързана с КАТ. Днес близо 2 часа си говорим за това. Тези проблеми са свързани освен с МВР, и с МО. Говорихме с шефа на НАП, главния секретар на МВР, професионалното ръководството, униформени полицаи от КАТ“, допълни силовият министър. По думите му всичко това е с фокус да намалят тази администрация, тази тежест и особено опашките в КАТ. „Това, което се е случило и през последните дни и месеци, няколко години.

 

Проблемите са натрупвани, опитахме се да ги адресираме и да направим стъпки в два плана. Първо, в началото какво трябва да направим на територията на КАТ, какво можем да ускорим сега, за да намалим този натиск и какво ще направим с тази електронизация“, поясни Радев и добави, че трябва да се купува хардуер, да се сменя софтуер. По думите му всичко това и по областните дирекции е обсъждано детайлно. „За мен е много важно, че имаше такива експерти, защото нещата опират освен до МВР, но и до другите министерства. Ние не се отказваме от това, а по всички линии, както водим борба със загиващите по пътищата, за да ги намаляваме, това минава и през КАТ и службите.

 

И г-жа Фандъкова беше тук, чувал съм, че по 1000 автомобила на ден преминават през КАТ-София. В пикови моменти надминават 900 на ден автомобила. Като се започне буквално от тоалетните в КАТ, условията, в които работят хората, компютрите, всичко това сме обсъдили“, каза още Валентин Радев.

 

Мерките за облекчаване на административната тежест в КАТ са повече от 10 и всяка има различен срок. Има такива със седмичен или двуседмичен срок. Това каза Томислав Дончев. Той обясни, че ще бъде изработен качествен сайт, в който не само да има адреса на съответната служба, а да са описани услугите, които предоставя и какви документи са необходими за това.

 

„Една междинна стъпка е поне документите да ги има в електронен вид и човек да може да си ги разпечати, да ги попълни и да отиде с готови документи, самия дизайн на услугите – кое първо посещаваш като гише, след това кое, ползването на ПОС терминал, което е много по-евтин и бърз вариант да заплатиш за съответните услуги. Освежителен ремонт – да бъдат помещенията по-приветливи за гражданите“, даде като пример той. По думите му за някои от мерките необходимите средства ще са нищожни.

 

Според него всяка реформа предполага съпротива вътре в системата, само че успоредно с това трябва да се мисли за системата и да я съхраняваме. Дончев подчерта, че техен приоритет трябва да бъде това да мислят за гражданите, които използват услугата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10090 |07.06.2017 На 14 юни: Народът срещу Пеевски и мафията във властта . 2| 6196 |07.06.2017 МВР търси спешно полицаи . 4| 5466 |06.06.2017 Станишев: Участието на националисти във властта е проблем за България . 0| 4050 |29.05.2017 Превозвачите се разбраха с властта
Реклама / Ads