Реклама / Ads
7| 13367 |18.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

„Влюбен US- генерал“ опита да измами Фрог нюз по схемата на Ястребовски от „Опасен чар“

.
Фалшивият профил във Фейсбук на ”генерала”
„Влюбен US- генерал“ опита да измами журналист от Фрог нюз по схемата на Ястребовски от култовия филм „Опасен чар“. В продължение на две седмици, представяйки се във фейсбук като Джеймс О`Конър Уилиямс, той обясняваше колко е влюбен и че е „готов на всичко, за да живее с жената на живота си“. Оказа се, че този профил води класацията на фалшиви военни профили, използвани за измами в цял свят.
 

В случая изобщо не става дума за чувства, а само за пари и за поредната „нигерийска“ измамна схема. До този момент в капана й са паднали над 20 българки. Най-голямата платена сума по тази международна афера е 70 000 евро, уточниха от ГДБОП.


Наскоро Джеймс поиска приятелство от журналист от Фрог нюз. Първото, което направи впечатление е, че използва снимки на генерал Джон О`Конар, който последно е работил в 21-во командване към 7-ма армия на САЩ със седалище в Кайзерслаутерн. „Американецът“ веднага поиска да разтопи сърцето на „жертвата си“, като обясни, че е от Калифорния, но е останал сирак на 10 години, защото родителите му са загинали при катастрофа. Затова и израсъл по сиропиталища, където съдбата му не била лека. „Военният“ допълва трагедията, че е едно дете на света, а наскоро съпругата му починала. Уточни, че сега се намира във военна база край Триполи. Съвсем очаквано последваха дни и нощи на нежни свалки от рода на „ти си смисъла на живота ми“, гарнирани със снимки на цветя.

 


.


Наложи се да се направим на „влюбени“, за да видим кога и по какъв начин „Джеймс“ ще поиска пари. Търпението ни бе възнаградено след една седмица размяна на „любовни ласки“. Изведнъж  на „генерала" му се прищя да дойде в България, за да „бъдем завинаги заедно“.

 


.

 

Предложи да пишем на даден от него имейл, на който да помолим неговия ваканционен отдел“ да го пусне. Отбеляза, че в писмото трябва да отбележим, че „не можем да живеем без него“. За наша радост не бяхме подложени на мъчително очакване. След няколко часа от американския отдел на армията дойде депеша. От нея разбрахме, че „US- командването“ се е съгласило да пусне „генерала“, но само при едно условие- ако дадем гаранция за неговото здраве. А тази гаранция се измерва в....евро /не долари/.






Даден ни бе ценоразпис: за три седмици престой у нас-3000 евро, за 6 седмици-6000 евро, за 12 седмици-9500 евро, а за 24 седмици-15 000 евро. Дадена ни бе и банкова сметка, която е в турска банка със седалище в Истанбул, за да приведем парите. От „ваканционния отдел на армията“ ни поискаха копие от платежните документи, като изрично отбелязаха, че при завръщането на Джеймс в базата, парите ще бъдат възстановени.

 

Снимки: По искане на Джейм О`Конър кореспонденцията във Фейсбук и тази с "Ваканционния отдел" се води на български език. Отговорите са на развален български, което означава, че използват преводача на Гугъл.

.


.


Проверка на Фрог показа, че истинският генерал  Джон О` Конър има съпруга и две деца. Родителите му са живи и през 2010 година той публично ги е представил. Роден е в щата Охайо и завършва бизнесадминистрация през 1984 година. След това постъпва в армейския транспортен корпус. Бил е зам.-началник по логистиката на най-голямата военна база в САЩ в Северна Каролина. През април 2013 г. заминава на служба в Кайзерслаутерн.


.


С лицето на същия американски генерал има десетки фалшиви профили в различни социални мрежи . Част от тях са изтрити. Измамниците, използвайки неговото лице, се подвизават под различни имена. Специализирана платформа за измамници предупреждава за фалшивите профили с лицето на същия генерал. Не е ясно колко жени са попаднали в плен на чаровника и колко пари са изпратили на измамниците. Обичайно мошениците разказват, че са пред развод и сметките им са блокирани. Трябва им само „малка“ сума от порядъка на 20 000 евро, за да уредят нещата и да си освободят банковите сметки. От ГДБОП уточниха, че престъпните схемите се ръководят от Нигерия, Гана и Кот д`Ивуар. Освен като военни, бандитите се представят още за неврохирурзи, медици и работници на нефтени платформи. Умишлено избират професии, които по принцип са високо платени. В специална платформа са описани случаите на измами с военослужещи.






ТУК са описани голяма част от измамните профили на О`Конър.


Любопитното е, че мъжете също са подложени на атаки във фейсбук по идентичен начин. Тях пък обичайно ги ухажват курсантки от руските военни училища. По външен вид те приличат досущ като модели на Victoria's Secret.

 

Ето още няколко фалшиви профила на "генерала":

 

.

 

 


.


.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 18082 |27.02.2019 В. Береану за Фрог: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши . 7| 7738 |31.01.2019 Весислава Танчева: Обитаваната от калинки държавна администрация е пропита с цинизъм . 9| 7893 |20.09.2018 И Ризова не посмя да попита Маринов, дали е бил шофьор на Мето Илиенски . 14| 14578 |10.04.2018 Скулпторът проф. Чапкънов попита: Какво ще правим с тази свинска държава?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads