Реклама / Ads
0| 3179 |01.04.2022 НОВИНИ

ДБ внесе предложение за военна помощ на Украйна. Заков: Каква работа може да им свърши това, което имаме?

.
Източник: БГНЕС
Парламентарната група на „Демократична България“ внесе проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна, съобщава пресцентърът на ДБ.
 

Според проекта военно-техническа помощ трябва да е „съобразно потребностите на Украйна и възможностите на България“. Предвижда се финансирането да стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на Европейския съюз и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

 

„В контекста на реалните заплахи за сигурността в целия регион, българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна“, се казва в мотивите към проекта, внесен днес в деловодството на НС, след представянето му на коалиционен експертен съвет по отбрана, се посочва в информацията.

 

В него се отчита, че легитимните и оправдани през призмата на международното право отбранителни действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и ресурси на Българската армия.

 

Подчертава се изрично, че отбранителните действия на Украйна са нейно неотменимо право, което е в пълно съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, като се има предвид, че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а е подкрепа за възстановяването на мира.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече каза, че левицата няма да подкрепи подобно решение.


Според военния министър парламентът трябва да реши дали да се праща военна помощ за Украйна.

 

„Това, което имаме, не знам каква работа би могло да свърши в Украйна. Това са изключително стари муниции не виждам как ще послужат. Към момента не сме идентифицирали това, което бихме могли да предоставим, няма и решение за подобно нещо, не виждам и възможност“, обясни Драгомир Заков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3265 |01.04.2022 Руска депутатка: Военната операция върви по план, но не знаем какъв е . 0| 3132 |01.04.2022 Политолог: Военната помощ за Украйна може да се превърне в препъникамък за коалицията . 0| 3264 |01.04.2022 Коалицията решава за военната помощ за Украйна . 0| 3026 |31.03.2022 Зам.-военният министър: Военна помощ за Украйна не значи война, но няма да пратим изтребители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads