Реклама / Ads
18| 10565 |14.09.2008 НОВИНИ

Внезапно почина българският Индиана Джоунс

.
Тази вечер около 19:30 часа тракологът и археолог Георги Китов е получил сърдечна криза и е починал в стаята си в хотела в Старосел край гробницата на тракийския цар Сефт ІІІ.
 

 

Внезапно на 65-годишна възраст почина известният археолог Георги Китов в село Старосел, точно където откри гробницата на тракийския цар Сефт ІІІ. Тази вечер около 19:30 часа д-р Георги Китов е получил сърдечна криза и е починал в стаята си в хотела в Старосел. Екипът му, който се състои от четирима археолози, е направил изкуствено дишане и масаж на сърдечната област. Въпреки 15-минутните усилия на археолозите, Китов починал. Пристигналата линейка на мястото само е констатирала смъртта му.

Все още тялото на известния траколог се намира в Старосел. Вероятно то ще бъде откарано в съдебна медицина за аутопсия. Вече цяла седмица археологът извършваше успешни проучвателни разкопки под Староселския тракийски комплекс заедно с малък екип. Д-р Китов е негов откривател през 2000 година заедно с експедиция ТЕМП. Разкопките бяха прекратени поради липса на средства.

Вчера при проучването са били открити находки от древните тракийци, населявали тези земи през V - ІV век пр.Хр.

georgi_kitov1.jpg

Георги Китов е български археолог и траколог. Роден е на 1 март 1943 г. в Дупница. Занимава се с откриване и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия. През последната четвърт на 20 век Китов е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, религиозният комплекс „Хероон” край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр. и много други. 

"Археологическите находки в България са сред най-сензационните през последните години, а Георги Китов прави някои от най-вълнуващите открития с надеждата да добави нещо към оскъдното знание на учените за траките" - това написа през май 2005 г. сп. "Тайм" за работата на археолога и неговия екип. "Те копаят от 12 години, четири месеца на година, 18 часа на ден" - описва американското издание работата на археолозите в Долината на тракийските царе и съвсем в американски стил определи Китов за българския Индиана Джоунс. В някои публикации го наричаха дори "българският Шлиман".  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5522 |12.07.2008 Почина Вили Казасян . 11| 5009 |18.05.2008 Българският президент - неуместна фигура на форума на българските медии в Мадрид . 0| 7487 |07.05.2008 Почина десният политик Иван Куртев . 15| 5539 |07.04.2008 Георги Стоев почина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads