Реклама / Ads
0| 8078 |01.10.2013 НОВИНИ

Внос на арабски тютюн - новият хит на бг-контрабандата

.
Дребни и средни контрабандисти масово са започнали да внасят тютюн от арабските страни и Турция, а в последните 6 месеца незаконният внос у нас на тази сурова стока е скочил над 50 пъти.
 

Промяната е усетена и от служителите на митниците и МВР, които при съвместни операции само през август т.г. са успели да заловят 60 тона тютюн. Като за същия месец през 2012 година били спипани само 293 килограма, пише "24 часа".

В последните месеци много контрабандисти на цигари също се прехвърляли към внос на тютюн, сочат данни на анализатори от митниците и МВР.

Една от причините за разрастването на незаконния пазар на тютюн е фактът, че на самите пушачи им излиза много по-евтино да си свиват сами цигари. В София, повечето големи градове, а и в по-малки селища е скочило търсенето на тютюн на нелегалния пазар.

Освен това крайните клиенти започнали да предпочитат тютюн вместо готови папироси, защото така имали и по-голяма гаранция, че пушат наистина качествена съставка, а не някакви боклуци, с каквито са пълни фалшивите цигари, обясняват експерти. Друга основна причина за бума на този вид контрабанда била и по-високата печалба и по-ниски предварителни разходи за самите контрабандисти, разясняват още специалистите.

Общата загуба на държавата и съответно печалбата на контрабандистите на тютюн и цигари продължава да е около 1 милиард лева годишно, категорични са експерти. Според разследващи обаче в последните 6 месеца има сериозно увеличение на дребната и средната контрабанда както на тютюн, така и на цигари.

Една от последните заловени по-големи пратки на тютюн е 20 тона. Първо митничари спипали 15 хил. кг незаконна листна маса на границата край Свиленград преди няколко седмици. Ден по-късно разследващи открили и останалите 5 тона, доставени по същия контрабанден канал в склад край София. Смята се, че този тютюн е докаран или от Ирак, или от Ливан. Голяма част от внасяния контрабандно у нас тютюн бил произведен и в Обединените арабски емирства.


Огромно количество незаконен тютюн за наргиле задържаха при съвместна операция митничари и полицаи и на 9 август т.г. Тогава през ГКПП Капитан Андреево влиза камион, който по документи превозва ароматизиран гел от ОАЕ през Турция за България. Заради съмнения камионът е отклонен за щателна митническа проверка.

Тогава служители установяват, че зад “тапа” от ароматизиран гел са скрити 5985 кг тютюн за наргиле. Стоката с марка “Ал Факер” е била разпределена в 171 кашона. Малко по-късно при съвместна акция на прокурори и разследващи органи в склад на получателя в Сеславци са открити още 2 тона тютюн от предишни доставки.

Заловеният нелегален тютюн за наргиле само по този канал е с пазарна стойност около 2 млн. лв., а дължимият акциз е над 1,5 млн. лева, обясняват експерти. Преди 3 месеца е предотвратен и опит за контрабанда на по-малко количество тютюн за наргиле от същата марка. Тогава тютюнът е бил укрит в бидони с маслини.

Наскоро имало и заловен контрабандист от Старозагорско, който изнасял от тютюнева фабрика в района уж бракуван тютюн, който обаче бил годен и после незаконно се продавал.

В друг от случаите на спипан дребен контрабандист пък незаконният вносител твърдял, че си е поръчал тютюна по интернет. За да скрият ароматната суровина за пушене пък, други закононарушители сложили тютюн в пликове с прах за пране, но били спипани преди няколко седмици на границата.

Крайните потребители на тютюна за пушене били из цялата страна, но едни от големите консуматори на свитите незаконни цигари били в столичния кв. “Студентски град”. При една от проверките на дирекция “Митническо разузнаване и разследване” на 8 август т.г. агентите спипали как контрабандисти разтоварват 35 кила нарязан тютюн, приготвен за пласиране на дребно в района.

Част от контрабандния тютюн пък се пренася из страната чрез куриери или колети, обясняват разследващи.


При една от разкритите схеми за този вид доставка в Пловдивско е установено, че 31 пратки на куриерска фирма са пълни с общо 154 кг незаконен тютюн за пушене. Изпращачът бил от Благоевград, а получателите - от цялата страна. Всички те обаче са фиктивни, несъществуващи лица.

Все по-масова става и дребната контрабанда на цигари, като повече на брой, но по-малки пратки се превозват вече с микробуси, взети “назаем”, разкриват криминалисти и митничари.

Това означава, че ако колата с контрабанда не е собственост на човека, който вози незаконната стока, то тя не може да се конфискува, разясняват схемата експерти.

Така при заловена пратка с папироси се намалявала загубата за организаторите на канала. В последните месеци дребната контрабанда с бусове процъфтявала, като цигари незаконно се карали и от Гърция, Сърбия, Македония, Молдова и Турция. Немалка част от незаконните папироси у нас са произведени и в Китай, те достигат до България или през Гърция или с кораби през морската ни граница.

“В момента организираните канали малко се надценяват като процент от общата контрабанда. Превес в масовия внос на цигари и тютюн са взели по-дребни контрабандисти. Немалка част от тези незаконни цигари дори не са контрабанден внос, а всъщност са произведени у нас, направен им е фиктивен износ, но се продават в България”, разказват експерти от митниците.

При фиктивния износ на цигари част от стоката изобщо не напуска страната, а се изнася само по документи. В тази схема задължително се включват митничари, които трябва да сложат печати и да подпишат определени документи, като си “затворят очите”.

Тарифата за този вид “услуги” започвала от 5000 лв. за по-дребна пратка, а понякога
“хонорарът” за митничаря достигал 20 000 лева при по-големи количества.

“На границата няма какво да се хване, защото цигарите физически въобще не се изнасят от България”, обясняват разследващи.


Част от фиктивно изнесените български цигари в последната година пък вече се карат в Косово, където се претоварват и се връщат у нас отново с малки доставки, разказват полицаи.

При т.нар. вътрешна контрабанда на цигари производител на папироси упълномощава определен брой фирми да търгуват с неговите изделия. Тези фирми обаче наемат други - купувачи, които да изнесат цигарите в далечна държава.

По документи стоката тръгва за някоя от страните. Натоварените с цигарите камиони обаче отиват до някоя съседна държава или пък до Косово, което било “модна” дестинация за претоварване.

Вече била прекратена практиката при този фалшив износ да се карат папиросите към Турия и оттам обратно, защото така бил много по-висок рискът контрабандата да бъде заловена на българско-турската граница, твърдят разследващи.

Икономически полицаи и данъчни дебнат на границите

Икономически полицаи, оперативни работници от криминална полиция и данъчни са пратени от 2 месеца по всички граници, за да ловят повече контрабандисти. В екипите заедно с митничарите участват и граничари. В МВР и финансовото министерство смятат, че по този начин ще повишат процента на заловените контрабандни пратки още на границата.

Служители на МВР и НАП били включени дори и в мобилните екипи, които правят изненадващи проверки на камиони с товари по основните шосета край границите, но и навътре в страната.

Митничари влагат рушвети в имоти в Гърция

Много от митничарите у нас, които вземали подкупи от контрабандисти, влагали парите от рушвети в имоти в Гърция, сочат оперативни данни на антимафиоти и сигнали до агенция “Митници”.

За съжаление, повечето къщи, земи и апартаменти в южната ни съседка се купували на името на близки или роднини на служителите и така проверката и установяването на незаконно придобитото имущество ставала още по-трудна.

В агенция “Митници” все пак се обмисля дали да не бъде въведена имотна проверка на митничарите, за които има подадени данни от колеги или граждани, че живеят много нашироко. В момента действа и телефон, на който могат да се подават сигнали за нарушения на работещите по границите държавни служители.

“Лошото е, че повечето митничари с дълъг стаж вече са се научили да прикриват незаконно придобитите средства, не ходят със скъпи коли на работа, а дори умишлено избират възможно по-стари очукани возила. Пък после, като отидат в Гърция, се отпускат и живеят нашироко”, коментират запознати.

Често, за да прикрият незаконни доходи, съпругите на митничарите пък отваряли фирми за търговия, записвали фиктивни обороти и печалби например от магазини за дрехи и така легализирали доходите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5571 |30.09.2013 Минка Капитанова от ДПС е новият кмет на Гърмен . 4| 8476 |16.09.2013 Таня Андреева: Здравната вноска остава същата . 25| 6221 |15.09.2013 Срамота! Ядем 72% вносни месо, зеленчуци и плодове . 12| 6696 |02.09.2013 Кирил Желев е новият шеф на митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads