Реклама / Ads
19| 5242 |27.01.2015 НОВИНИ

Военни разузнавачи дадоха министър Ненчев на прокуратурата

.
Николай Ненчев
Офицери от военното разузнаване са подали сигнал до прокуратурата срещу министъра на отбраната Николай Ненчев, заради упражнен от него натиск да се разкрие агентурния апарат на службата в чужбина отпреди 1989 г. Това съобщи военният разузнавач от резерва и зам. шеф на асоциацията на СВ ген. Валентин Цанков. Освен това военните разузнавачи ще заведат и граждански иск срещу министър Ненчев, който преди дни ги сравни с терористи.
Преди две седмици военният министър Николай Ненчев гостува по бТВ по тема, свързана с терористичните атаки в Париж. В отговор на въпрос за намерението на военни разузнавачи от резерва да съдят министъра за натиска му службата да предаде на Комисията по досиетата още една част от архивите си, Николай Ненчев отговори: „На мен ми се струва, че бившите военни разузнавачи действат приблизително по начина, по който действат тези терористи. Искат да вземат страха на хората . и да ме накарат да се водя по други правила, а не по правилата, които са разписани съобразно закона и моите вътрешни убеждения".
Това е смущаващо сравнение, необосновано и необмислено, заяви пред Дарик ген. Валентин Цанков. Той каза, че заедно с негови колеги офицери вече са писали на президента и парламентарния шеф за изказването на министъра и ще заведат гражданско дело срещу него.

„Това ще бъде граждански иск срещу него, във връзка с това, че ни нарече хора, които действат като френските терористи. Ние считаме, че това е недоказуемо в съда. Той ще се яви в съда, за да обясни точно какво има предвид и да докаже твърдението си, защото то за нас е твърде неприятно. Всъщност такава оценка считам, че никой не би трябвало да си позволява да дава за хора, които държат на името си", обясни ген. Цанков.
Военни разузнавачи от резерва са писали и сигнал до прокуратурата по настояването на министър Ненчев да бъдат предадени и още една част от архивите на военното разузнаване, отпреди 1989 г. По думите на ген. Цанков тези документи ще разкрият не имена на българи, а агентурната мрежа на разузнаването в чужбина.

„Тук става дума за документи, които не са на български граждани. Този закон е за достъп и разкриване на документи. Всичко, което е извън този обсег не подлежи на предаване в комисията. Прокуратурата трябва да изясни какви са мотивите на тези хора, включително на министъра, да предават материали за хора, които не са български граждани и невлизат в обсега на закона", заяви още той.
По думите на ген. Цанков военното разузнаване вече е изпълнило закона и е предало всичките си архиви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 21409 |08.01.2015 Първо във Фрог: Разузнавачи искат съд за военния министър . 7| 4803 |07.01.2015 140 000 военни мобилизирани заради атаката в Париж . 9| 4983 |07.01.2015 Джамбазки: Потресен съм от президента и военния министър . 20| 4404 |30.12.2014 Военни ще помагат на МВР на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads