Реклама / Ads
27| 5691 |24.01.2024 НОВИНИ

Военнопленници или ракети за С-300 е превозвал разбилият се руски военен самолет?/видео/

.
Мястото на катастрофата
Две различни версии за товара на падналия край Бeлгород руски военнотранспортен самолет Ил-76: според Москва той е превозвал украински военнопленници, а Киев твърди, че е бил натоварен с ракети за системите С-300.
 

По информация на каналите „Важни истории" и „ЧТД" в Телеграм, които се позовават на руското военно министерство, Ил-76 е превозвал 65 пленени украински войници към мястото на договорена размяна на военнопленници. Освен това на борда му е имало и трима придружители, както и 6-членен екипаж.

О

т Генералния щаб на украинската армия също са потвърдили за катастрофата, но според украинците самолетът е превозвал ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300, написа вестник „Украинска правда". Първоначалното съобщение на изданието, че свалянето на самолета е дело на украинската армия, беше изтрито. Вместо това сега се казва, че информацията все още се проверява.

Руските реакции

 

Също и в Русия проучват обстоятелствата около катастрофата. Засега Кремъл отказва да коментира случая, а говорителят Дмитрий Песков е заявил за агенция Интерфакс, че все още не може да каже нищо.

 

Ръководителят на комисията по отбрана в руската Държавна дума Андрей Картаполов обаче твърди, че Ил-76 е бил свален край Белгород с ракета „Пейтриът" или IRIS-T SLM. Според него разбилият се самолет е превозвал 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени. Освен това е имало и втори самолет Ил-76 с около 80 военнопленници, който обаче е успял да обърне и да се върне обратно. Картаполов смята, че украинците са свалили самолета, "за да се попречи на размяната, а вината за това да бъде хвърлена върху Русия".

 

От информациите по темата става ясно още, че председателят на Думата Вячеслав Володин е наредил да се изготви писмено обръщение към американския Конгрес и германския Бундестаг във връзка с катастрофата на Ил-76.

 

Военнотранспортният самолет Ил-76 е предназначен за извършването на десанти и може да превозва както войници, така и товари и военно оборудване. Има екипаж до 7 души и полезен товар от 48 тона. Когато машината не превозва повече от 40 тона, тя може да измине разстоянието от 4750 километра.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7603 |24.01.2024 Ганев от "Възраждане" и Божанков от ПП-ДБ пак се хванаха за гушите за имотни далавери и гей оргии . 0| 4894 |24.01.2024 Организират протест в памет на убития Пейо Пеев - „В памет на един баща!” . 12| 9412 |24.01.2024 Минералното богатство на България - как милиони литри ежедневно изтичат в канала, вместо да се ползват за здраве? . 29| 12777 |24.01.2024 Генерал Патрик Сандърс призовава за обща мобилизация във Великобритания и подготовка за война с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads