Реклама / Ads
0| 8544 |27.06.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, 124 ден: Украински ракети взривиха руска нефтена платформа, ракети удариха украинския град Черкаси

.
Ракети, изстреляни от украински ракетчици, са взривили петролодобивна платформа експлоатирана от Русия в Черно море. За първи път е бомбардиран централния украински град Черкаси, съобщи губернаторът на Черкаска област Олександър Скичко.
 

Три руски платформи спряха работа през миналата седмицата, след като при украински обстрел бяха ранени трима работници, а други 7 са в неизвестност. Съоръженията са собственост на енергийната компания "Черноморнефтегаз". Те бяха отнети от украинския газов оператор "Нафтогаз" през 2014 година, когато Русия анексира полуостров Крим.


От началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари до момента Черкаси оставаше до голяма степен незасегнат от руски бомбардировки, отбелязват световните агенции.

 

Десетки руски ракети бяха изстреляни в неделя по цели в Украйна, като столицата Киев претърпя най-тежкия обстрел от месеци. Само в района на столицата са изстреляни 14 ракети.

 

Поредната ескалация на войната в Украйна става на фона на срещата на Г-7, групата на най-богатите държави в света в Бавария, Южна Германия. Основна тема по време на тридневния форум е войната в Украйна, като очакванията са да се обещае допълнителна военна подкрепа за Киев, както и да се наложат още санкции на Москва.


Президентът Зеленски отново подчерта, че Украйна се нуждае от модерна система за противовъздушна отбрана, за да възпира руските ракети и е в ежедневен контакт с партньорските страни за доставките на оръжия.


„Какво ни показват тези ракети? Какво означават изстреляните 62 ракети в рамките на само 24 часа? Те показват този руски почерк, за да предизвикат ескалация всеки път, когато се провеждат международни събития. И в същото време става дума за решителност, например на лидерите от Г-7, които се събраха в Германия за срещата на върха, които имат достатъчно общ потенциал, за да спрат руската агресия срещу Украйна и срещу Европа като цяло. Възможно е”, каза той.


„Според украински и западни анализатори не е случайно съвпадението на тези удари със срещата на Г-7 в Германия – форум, на който се очаква лидерите на най-богатите страни в света да заявят отново своята решимост в подкрепата си за Украйна както и да обещаят нови доставки на оръжие и нови санкции срещу Русия”.


„На този фон през уикенда Северодонецк понесе жестоки удари и разрушения. Вече официално е под контрол на руските части. По официална информация украинците са се изтеглили към Лисичанск”, добави той.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3095 |26.06.2022 Нова ескалация на войната: Пожари след взривове в Киев . 0| 2908 |26.06.2022 Г-7 налага санкции на руското злато заради войната в Украйна . 0| 3500 |26.06.2022 Войната в Украйна: Кървава отбрана на Лисичанск, вризове в Киев . 0| 2901 |25.06.2022 Украинските власти: Вече няма безопасно място в Донецка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads