Реклама / Ads
1| 3111 |05.06.2023 СВЯТ

Володимир Зеленски: Русия използва мрежа от доставчици, за да заобикаля международните санкции

.
Източник: Личен архив
Русия съобщи, че е прехванала девет дрона над Кримския полуостров и един над град Суджа в южната област Курск. Вече са почти ежедневни съобщенията за нападения срещу територии, контролирани от Москва. В Киев украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия използва мрежа от доставчици, за да заобикаля международните санкции.
 

Пет дрона са били свалени вчера, а четири са били спрени и не са поразили целите си в Джанкой, на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. По-късно през деня над Суджа беше свален украински дрон.

 

Тази сутрин областният управител на руския граничен регион Белгород Вячеслав Гладков съобщи в Телеграм, че гори едно от енергийните съоръжения, но няма пострадали и няма прекъсвания на електрозахранването. Той отбеляза, че причината за пожара по предварителна информация е взривно устройство, пуснато от дрон. Миналата седмица Русия обвини Украйна за множество нападения срещу Белгород и петролна инфраструктура в страната, както и за удар с дрон по богат квартал на Москва.

 

Без да назовава конкретни страни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия използва мрежа от държави и фирми, за да заобикаля международните санкции:

 

"Това са различни страни, различни компании, без които Русия не би могла да произвежда оръжията на своя терор, включително ракети. Наблюдаваме всяка траектория за заобикаляне на санкциите, всяка страна, чиято територия, юрисдикция или граждани са използвани за продължаване на терора. И трябва да пресечем тези пътища заедно с нашите партньори. За да гарантираме, че руските оръжия няма да съдържат продукти от свободния свят".

 

Ройтерс припомня, че през април високопоставен помощник на Зеленски е заявил, че украинските военни откриват все повече компоненти от Китай в руските оръжия, използвани в Украйна. Китай отрича да изпраща военно оборудване на Русия.

Украинският президент каза още, че по официални данни 485 украински деца са били убити във войната на Русия срещу неговата страна. По думите му реалният брой на загиналите деца за съжаление е по-голям, но е невъзможно да се определи, тъй като някои райони са под руска окупация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3562 |30.05.2023 След телефонен разговор със Зеленски: Шолц осъди руските въздушни атаки срещу цивилни мишени в Украйна . 6| 3846 |19.05.2023 Зеленски: Арабските страни могат да се обединят за спасението на украинците, които са в руски затвори . 22| 8398 |17.05.2023 ПВО на Украйна сваля като круши ракетите и самолетите на Русия . 22| 4617 |11.05.2023 Жозеп Борел: Военното поражение на Русия е очевидно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads