Реклама / Ads
0| 6118 |20.03.2007 НОВИНИ

Връхлита ни ураганен вятър

.
Кулминацията на природната стихия ще е в сряда и четвъртък. Първоначално ветровете ще засегнат най-силно в Югозападна България, а след това Северозападна България и във високите части на планините.
 

Ураганен вятър се очаква да навлезе в България днес следобед от югозапад.
Кулминацията на природната стихия ще е в сряда и четвъртък. Първоначално ветровете ще засегнат най-силно в Югозападна България, а след това Северозападна България и във високите части на планините. Скоростта на вятъра в тези райони ще бъде над 25-30 метра в секунда. В страната ще духа обикновен южен вятър, който ще се усили повече на север от планините и в Източна България. Там ще бъде умерен и временно силен. Наблюдаваната стихия е породена от преминаване на студен атмосферен фронт през страната ни. До утре вечер той ще е преминал и през Източна България. След това ще се наблюдава отново циклонален вихър, който ще премине през България в четвъртък и петък. Той ще доведе до нови валежи и по-ниски температури от 10-12 градуса в северните райони.
Дъждовете път ще бъдат най-силни в Западна България, а по-късно и в централната част на страната.
Експертите препоръчват гражданите да избягват откритите места и да не стоят до стари и изоставени сгради. Желателно е да се изключат електрозахранването и газоподаването. От министерството препоръчват още при появата на вятъра, шофьорите да спрат автомобилите си.

Ураганът в класическия си вид е тропически циклон, чиято максимална скорост за продължителен период е равна или по-голяма от 64 морски възела (~34 м/с). Ураганите допълнително се степенуват по скалата на Сафир-Симпсън. Урагани от категории 3, 4 и 5 се наричат също големи урагани.
Името ураган идва от дванадесетата, последна степен от скалата на Бофор. Тропичните циклони са области с много ниско атмосферно налягане в центъра (до 950 hPa) - "окото", там няма облаци и цари затишие. Около него се образуват огромни кълбесто-дъждовни облаци, падат поройни валежи, бушуват силни ветрове. В океаните се образуват огромни вълни, които причиняват катастрофални щети по крайбрежията. Тропичните циклони се прогнозират чрез спътникови наблюдения.
Хоризонталните размери на циклона са 2000-3000km, а скоростта на преместване - 30-45, рядко до 100 km/h. В Южното полукълбо вятърът в циклона е в посока на движението на часовниковата стрелка, в Северното полукълбо-обратно.

Ураганите обикновено носят човешки имена. Световноизвестни, макар и с печална слава е ураганът Катрина, а също и Кирил, който е кръстен на Кирил Генов – българин, живеещ в Нойенхаген край Берлин. Ураганът, кръстен на неговото име му е било подарено за 65-тия му рожден ден. Децата му всъщност искали да закупят област на високо атмосферно налягане, които носят хубаво време, но такава нямало налична. Този ураган нанеси сериозни щети над Западна Европа през януари и също връхлетя след необичайно топло за сезона време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 164 |20.04.2024 Андрей Цеков: "Пари няма" - оправданието на ГЕРБ за общинските проекти . 1| 296 |20.04.2024 Премиерът Главчев се самообяви и за външен министър . 0| 956 |20.04.2024 Има карантинирани класове в София заради коклюш . 3| 890 |20.04.2024 Евродепутатът Иво Христов: Кабинетът е ничий - нито парламентът го е избирал, нито президентът го е назначавал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads