Реклама / Ads
10| 3183 |28.01.2023 НОВИНИ

Все още можем да приемем еврото в срок, категоричен е Пеканов

.
Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Очаква се през август да започне двойното изпизване на цените - в лева и евро. Пред Нова телевизия обаче Атанас Пеканов предупреждава - има три законопроекта, които трябва да бъдат приети в парламента, както и да се намали още инфлацията.
 

“Апелирал съм към всички депутати да ги разгледат. има мнозинство в парламента. Трябва да бъдат приети законите, за да отговаряме на критериите - от тях зависи дали ще изпълним срока”, коментира Пеканов.

 

"В първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия видяхме спекулативни действия в търговски обекти. Това е основният проблем - отделни търговски субекти да използват възможността, за да повишават цените. Трябва да има ясни политики на различните регулатори - КЗК, КЗП, които да защитят крайния потребител. Налагат се сериозни глоби, което ще попречи на такива практики. Сигнали от граждани и медии ще упражняват натиск и ще бутат цените надолу", коментира Пеканов.

 

По думите му с приемането на еврото страната ни ще повиши участието си в процесите и ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризи.

Пеканов не каза дали и какъв пост би заел в следващо служебно правителство на Румен Радев.

 

ПВУ и затварянето на въглищните централи

 

Страната ни поиска предоговаряне на условията по Плана за възстановяване. ЕК е била уведомена за решението на парламента, а самият Пеканов е обяснил, че докато у нас въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента.

 

По думите му следващата стъпка е да се подготви обоснована позиция на България защо тези ангажименти са невъзможни в текущата ситуация. Такава позиция ще бъде изготвена през следващия месец от Министерство на енергетиката. 

 

“Ние все още нямаме официален отговор, защото те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне. След като изпратим официалната си позиция за предоговарянето на ПВУ, решението на ЕК ще отнеме поне два месеца”, подчерта Пеканов. 

 

Пеканов е категоричен - трябва да се сложи фокус върху механизма за отчетност на действията на главния прокурор, защото този текст е залегнал по искане на ЕК и в Плана за възстановяване и устойчивост. 

 

От Радомир Чолаков от ГЕРБ зависи дали законопроекта за контрол на главния прокурор ще бъде приет в този парламент. Председателят на правната комисия трябва да свика извънредно заседание. По думите му има възможност това да се случи. Други важни закони, които касаят ПВУ също могат да минат на първо и второ четене, за да се отключат важни инвестиции.

 

"Пари ще получим тогава, когато сме постигнали резултати. Към момента са приети 5 от 17 закона", обясни още Пеканов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3285 |22.01.2023 Шефът на БНБ: Банковите сметки автоматично ще се преобразуват от лев в евро в деня на въвеждане на еврото . 8| 4049 |21.01.2023 Банковите сметки автоматично ще се преобразуват от лев в евро в деня на въвеждане на еврото . 5| 24106 |21.01.2023 Можем да се окажем с блокирани сметки, ако не посетим банков офис цяла година . 1| 3048 |20.01.2023 Д-р Меджидиев: Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads