Реклама / Ads

0| 2394 |28.04.2022 НОВИНИ

Всяка година 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани с работа заболявания

.
Източник: БГНЕС
Ежегодно 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани с работа заболявания. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно със синдикалисти, представители на изпълнителната власт и работодатели почете паметта на загиналите при трудови злополуки при паметника на загиналите пред сградата на КНСБ. Поводът е днешният 28 април Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

По данни на Международната организация по труда (МОТ) загиналите само при трудови злополуки са 360 хиляди души. Ежегодно 270 млн. души се нараняват на работното място, а загубите от тези злополуки и професионалните заболявания възлизат на 4 процента от световния брутен вътрешен продукт. 

 

Мотото на тазгодишната кампанията на Международната организация по труда (МОТ) е да постигнем нулева смъртност на работното място до 2030 г. В своя манифест за нулева смъртност на работното място Европейската конфедерация на профсъюзите заявява, че всеки работен ден в ЕС 12 работещи не се прибират у дома след работа поради това, че са загинали на работното си място, посочи Димитров.

 

В тази връзка КНСБ настоява да бъде приета Националната програма по безопасност и здраве при работа за 2022 г. – 2024 г. в съответствие с основните приоритети на Стратегическата рамка  на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд, каза той. 

Президентът на КНСБ съобщи, че МОТ ще провъзгласи безопасните и здравословни условия на труд като част от фундаменталните права на работното място. Очакваме това да се случи през юни. 

 

По оперативна информация на НОИ през 2021 г. у нас са регистрирани 68 смъртни случаи, в това число четири жени или с 21 смъртни случаи по-малко от 2021 г., посочи Пламен Димитров. По думите му на всеки пет дни, един български работник загива на работното място.

 

Секторите с най-висока смъртност са: „Строителство“ – 18 загинали през 2021 г. или с един повече от 2020 г., следван от сектор „Сухопътен транспорт“ с 10 загинали или с един по-малко от 2020 г.,  и сектор „Търговия“ – седем души загинали, също с един по-малко от 2020 г. 

 

Има намаление на фаталните случаи, но въпреки всичко, ние твърдим, че освен подобрения контрол, все още много трудови злополуки не се докладват. Отчетените трудови злополуки през 2021 г. са 2392 и са с 83 повече от предходната година, каза президентът на КНСБ.  

 

Синдикатът подпомага децата на загиналите при трудови злополуки със създадения „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“. Пламен Димитров съобщи, че в момента стипендиите са 38, като през последните две години по време на епидемичната обстановка са добавени пет деца, загубили родителите си боледуване  от COVID-19. Децата получават 50 лв. на месец  до завършване на средното си образование. 

 

Жулиета Върлякова, заместник-министър на труда и социалната политика призова за лична отговорност при спазването на здравословните и безопасни условия на труд. Мария Минчева, заместник-председател на БСК също подчерта значението на човешкия живот, предава БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2436 |28.04.2022 Акад. Денков: Обсъжда се следващата учебна година да започне на 7 септември . 0| 2880 |22.04.2022 Борис Джонсън: Има реална възможност войната в Украйна да продължи до края на следващата година . 0| 4743 |20.04.2022 Кървавото писмо от Мариупол е като това на Каблешков. Всяка каска спасява живот . 0| 2340 |19.04.2022 Бачийски, ПП: Плащането по договорите за пътища е до края на годината
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ