Реклама / Ads
4| 6046 |04.01.2012 НОВИНИ

Всяко джипи с медсестра

.
Избираме доктор по интернет.
 

От тази година джипитата задължително трябва да наемат медицинска сестра на трудов договор. Такова изменение ще обсъждат в близките дни Българският лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в новия Национален рамков договор, съобщи нейната председателка Милка Василева и уточни, че сега малка част от докторите си вземали сестри, за да им остава повече печалба от средствата, превеждани от здравната каса, пише в. Монитор.

Досега НРД не задължаваше джипитата да си назначават помощничкитакова задължение не е фиксирано и в никакъв друг документ. Засега само в рамковия договор е вписан текст, в който се казва, че докторите могат и да назначават в практиките си медицински сестри със степен „специалист” или „бакалавър”.Редно е общопрактикуващите лекари да работят с медицински сестри, Българският лекарски съюз напълно подкрепя искането на тяхната съсловна организация, заяви неговият председател д-р Цветан Райчинов.Според Милка Василева не е по силите дори на най-добрия лекар да обслужва сам и попълва документите на 2500 пациенти, колкото обикновено имат вписани в листата. След назначаването на помощничките те ще печелят по 5 минути средно повече за преглед и разговор с болните.Медицинските сестри да бъдат назначавани на договор и да имат фиксирани работни заплати, ще бъде добавено още в НРД.

Сега джипитата вземат предимно пенсионерки на 4-часов работен ден, но ги експлоатират като за 8-часов. Заплащането е не повече от 270 лева, каза още Милка Василева. Тя припомни, че към момента медсестрите в страната са 28 000от тях 3000 са работещи пенсионерки.Медсестрите ще настояват в НРД да залегне изискването към стандартите по съответните медицински специалности да бъдат включени и тези за здравни грижи.Така, когато става дума за хирургия, ще е описано какво се изисква от лекаря, а също и от медицинската сестра, която се грижи за болния в следоперативния период, обясни Василева. Според нея това е крайно наложително, за да няма прехвърляне на отговорност при евентуална лекарска грешка. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5527 |15.12.2011 Вдигнаха мерник на джипитата, готвят им солени глоби . 30| 4874 |15.11.2011 “Синдромът на изпепеляването” мори БГ-джипита . 1| 4698 |07.11.2011 Повече направления за джипита ударници . 23| 5969 |24.06.2011 Всяко училище със задължителен процент ромчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads