Реклама / Ads
2| 3987 |01.11.2023 НОВИНИ

Всички се страхуваха, че Европа ще замръзне без руски газ. Как се е подготвила за тази зима?

.
ТЕЦ в Берлин
Газохранилищата в Европа бяха пълни на 90% още през август, доставките на втечнен природен газ за региона все още са на високо ниво, но нито едно от двете не гарантира на Европа успешен зимен сезон. Разглеждаме дали европейците трябва да очакват недостиг на газ или покачване на цените, защо е толкова важно да се поддържат високи нива на запаси от суровини в подземните хранилища до следващото лято и в какъв случай страните от ЕС ще трябва да споделят газ с всяка друго.
 

В момента европейските подземни хранилища за газ (UGS) са запълнени почти на 99% - и това е рекорд. Освен това съоръженията за ПГХ продължават да се пълнят, въпреки факта, че зимният газов сезон официално започна (той продължава от 1 октомври до 31 март). Някои страни - като Дания, България и Латвия - постепенно започнаха да изтеглят газ от хранилищата, но относително топлото време в цяла Европа позволява нагнетяването да продължи засега.

 

Европа изпълни първоначалната си цел от 90% капацитет за съхранение до 1 ноември, два месеца и половина преди графика. Два основни фактора помогнаха за това:


Освен това през годината Европа увеличи капацитета си за приемане на втечнен природен газ ( LNG ) - нови терминали се появиха в Германия, Финландия, Холандия, Испания и Франция.


В абсолютно изражение най-много газ има в Германия и Италия (съответно 25,8 млрд. и 19,8 млрд. куб. м). Други три милиарда кубически метра, закупени от европейски търговци в навечерието на зимата, се съхраняват в подземни газови хранилища в Украйна.


Всичко това не гарантира, че няма да има проблеми с газта през зимата. Има много рискове – от студена зима до покачване на цените и прекъсване на доставките поради войни.


Съоръженията за ПГХ обикновено покриват само 25–30% от търсенето през зимата; останалата част от потреблението все още се осигурява от доставчиците на газ. Европа, освен собственото си производство, има още пет източника на доставки - LNG и четири тръбопроводни вносители: Норвегия, Алжир, Русия и Азербайджан. Но с намаляването на дела на руския газ на европейския пазар изчезна и гъвкавостта, която европейците можеха да си позволят при потреблението му.


Преди година Русия започна бързо да отказва доставките на свой газ за Европа. Кой в крайна сметка пострада повече: Европейският съюз или Газпром? И как така износът през Украйна все още не е прекъснат?


„Нека си представим, че преди можехте да отидете в супермаркет и да си купите каквото искате по всяко време“, обяснява пред Meduza търговец в голяма западна компания за търговия с газ . И сега рафтовете са празни - това, разбира се, не е никакъв дефицит и ще имате от какво да приготвите вечеря, но изборът е ограничени всякакви прекъсвания на доставките или скок в търсенето могат да повлияят както на цената, така и на способността ви да закупите продукта, от който се нуждаете.


Британската аналитична компания Timera Energy идентифицира пет основни риска за европейския газов пазар, които могат да се материализират тази зима:

 

- от страна на търсенето - студена зима или възстановяване на търсенето от европейската индустрия на фона на относително ниските цени на газа това лято;

- от страна на предлагането - прекъсване на доставките на LNG, насочване на доставките на втечнен газ към Азия, ако цените там станат по-привлекателни от европейските, и спиране на доставките на останалия руски газ;

 

Освен това експертите отбелязват геополитически рискове. Например вероятността от дълга, широкомащабна война в Близкия изток, която може да засегне маршрутите на танкерите за втечнен природен газ, както и опасността от саботаж на инфраструктурата за транспортиране на газ.


Вероятността от недостиг на газ в Европа, въпреки изброените рискове, остава много ниска. Например, асоциацията на европейските газотранспортни оператори ENTSOG смята , че недостиг може да възникне само ако съвпаднат два фактора: студена зима и спиране на руския износ - в този случай резервите могат да паднат до критичните 9%. Но при нормални зимни температури до края на сезона в подземните газови хранилища може да останат до 56% от запасите и търсенето на газ може да бъде напълно задоволено, дори ако Русия спре доставките.


„ЕС е малко вероятно да се изправи пред сериозна криза с доставките тази зима, но всички прекъсвания при тях ще бъдат усетени от потребителите чрез повишаване на цените“, предупреждават експерти от мозъчния тръст Bruegel . Според техните оценки при най-лошия сценарий Европа ще излезе от зимния сезон с оставащите 20% газ в подземните газови хранилища до 1 април 2024 г. Ако търсенето на газ остане на нивото от зимата на 2022 г., нивото на запасите ще бъде над 40%, дори и да има прекъсвания на доставките, очаква Брьогел.


Британският изследователски институт Oxford Institute for Energy Studies (OIES) прогнозира, че до 1 април в европейските подземни газови хранилища ще останат около 60 милиарда кубически метра газ - около 60% от запасите. „Докато търсенето в Европа остава ниско, дори и да има студена зима, хранилището няма да бъде напълно изчерпано, но ще бъде значително по-трудно да се запълни през лятото на 2024 г.“, каза старшият учен на OIES Джак Шарплес пред Meduza. „Колкото повече трябва да се допълва, толкова по-голямо е въздействието върху цените следващото лято“, каза той.


Не всички европейски държави разполагат със съоръжения за съхранение на газ (например Гърция, Литва, Естония, Финландия и Ирландия нямат) и не всички имат достъп до морето и следователно терминали за LNG. За някои страни рискът от спиране на транзита на газ от Русия през Украйна изглежда значителен (например Австрия, Словакия, Словения и Унгария), но за други няма да играе почти никаква роля (например Полша или Литва).

 

За да се изравни ситуацията в ЕС като цяло, беше въведена специална регулация. Така например Европейската комисия задължава страните без собствени подземни хранилища да съхраняват газ в други европейски страни в размер на най-малко 15% от годишното им потребление. В случай на извънредна ситуация, когато дадена страна не може да осигури газ за домакинствата или социалните услуги, е разработено „правило за солидарност“ Предполага се, че съседна държава, свързана с нея чрез газопроводи или разполагаща с LNG терминал, трябва да намали доставките на газ за част от своите потребители (например предприятия или индустрия) и да даде този газ на съседи, които се нуждаят повече от него.


За да контролира по-добре европейските газови запаси, миналата година Европейската комисия въведе цели за баланса на газа в хранилището през цялата година, под които на държавите не се препоръчва да падат. Целите са определени за началото на февруари, май, юли, септември и ноември. Като цяло в целия Европейски съюз се планира товадо 1 май, когато зимният сезон приключи, 33% от газа ще остане в хранилището - тази цифра може да се използва, за да се разбере колко успешно Европа е преминала през зимата.


Експертите не изключват скокове на цените на газа, както през 2022 г. Пазарът ще стане по-стабилен само след три години, когато бъдат завършени нови заводи за LNG в САЩ и Катар

 

Цените на газа в Европа паднаха значително през последната година, от пика си през август 2022 г. от 292 евро за мегаватчас до 29–32 евро през лятото на 2023 г. С началото на зимния сезон цената на суровините отново започна да се покачва - до средно 46 евро през октомври. Цените ще продължат да се повишават, тъй като температурите се понижават и търсенето нараства, но е малко вероятно отново да достигнат върховете от 2022 г., казва Джак Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни изследвания:


Дори ако има студена зима в Северното полукълбо и доставките на втечнен природен газ отиват в Азия, принуждавайки Европа да разчита повече на черпене на газ от своите хранилища, това едва ли ще доведе до онзи скок на цените, който видяхме през 2022 г. Но пазарните условия продължават да бъдат затегнати, нестабилността продължава и виждаме силни реакции на цените, свързани с производството на LNG или европейската газова инфраструктура .


Анализът на анализаторите на Timera Energy показва висок риск от асиметрично увеличение на цените както тази зима, така и следващото лято. Това означава, че дори малки промени на пазара могат да доведат до непропорционален скок на цените. Тази ситуация ще продължи до пускането на нови мощности на заводи за LNG в САЩ и Катар през 2025-2026 г., прогнозират експерти.

 

Meduza, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3710 |01.11.2023 Росица Матева: Избирателната активност при първия тур на 29 октомври е била под 50% . 3| 3886 |01.11.2023 Руският журналист Александър Гацак, извършвал шпионаж, ще бъде експулсиран от ДАНС . 6| 5827 |01.11.2023 Проф. Ана Кочева, БАН: Неглижираме родния си език, а той е въпрос на национална сигурност . 9| 4022 |01.11.2023 Радослав Бимбалов: Най-здравият съюз на този свят е този между бездарниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads