Реклама / Ads
0| 4273 |03.01.2024 НОВИНИ

Всички са на тръни: Ще се стигне ли до ескалация в Близкия изток? Призовават Хизбула да се въздържа

.
Светът е на тръни заради потенциала от ескалация на войната между Израел и Хамас и въвличането на други държави в региона. Причината - убийството на един от лидерите на групировката при “хирургически точна атака” в Бейрут. Базираната в Ливан групировка “Хизбула” определиха това нападение като атака срещу суверенитета и обещаха да отговорят. Правителството на страната обаче се намеси и призова “Хизбула” да не предприемат действия сами, за да се избегне по-нататъшна ескалация. 
 

Какво се случи снощи? 

 

При "хирургически точен удар" убиха лидера на Хамас в Бейрут Салех ал Арури. Арури, заместник-политически лидер на Хамас, е бил убит при нападение с дрон  в предградието Дахия, известно като крепост на "Хизбула". Заедно с него са убити още шестима души - двама военни командири на Хамас и четирима други членове на групировката. 

 

Арури бе ключова фигура във военното крило на Хамас и близък до Исмаил Хания, лидера на Хамас. Действал е като връзка между палестинската групировка и "Хизбула". Арури също така се смяташе за фактически лидер на военното крило на Хамас на Западния бряг. Смята се, че той е участвал в отвличането и убийството на трима израелски тийнейджъри в окупирания Западен бряг през 2014 г.

 

Всъщност тази атака в ливанската столица бележи връх на напрежението между Тел Авив и Бейрут.

 

Какво казва “Хизбула”?

 

"Хизбула" заяви, че смята смъртта на Арури за "сериозно нападение срещу Ливан, неговия народ, неговата сигурност, суверенитет и съпротива, както и силно символичните и значими политически и сигурност послания, които съдържа“. Групировката посочва, че това е "опасно развитие в хода на войната". "Хизбула" обеща това нападение "да не остане без отговор".







Иран също се намеси като посочи, че това убийство без съмнение ще разпали нов прилив на гняв във вените на съпротивата. 

Говорител на израелската армия не потвърди участието на Тел Авив в това нападение, но посочи, че "който и да го е извършил, това не е атака срещу ливанската държава". Армията категорично обяви, че е готова за “всякакъв сценарий” и е във висока степен на готовност.

Ливанският премиер Наджиб Микати обаче е на мнение, че Тел Авив се опитва да въвлече Ливан в “нова фаза на конфронтация с Израел”. Атаката пък определи като “престъпление”.

 

Мироопазващата мисия на ООН в Ливан заяви, че е "дълбоко загрижена" от евентуална ескалация на напрежението след случилото се. Unifil (Временни сили на ООН в Ливан) отговаря за наблюдението на синята линия, неофициалната граница между Ливан и Израел.

В призивите за спокойствие се включиха и други международни лидери. Президентът на Франция Еманюел Макрон посъветва Израел да се въздържа от ескалации, специално в Ливан.

 

Бившият старши съветник по националната сигурност на САЩ Мара Рудман заяви пред BBC, че ударът в Бейрут е бил част от по-широкия план на Израел за елиминиране на отговорните за клането на 7 октомври в Израел. Тя го сравнява с издирването на онези, които извършиха терористичните атаки по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4805 |03.01.2024 Измама с вносни яйца и пилешко месо . 8| 3748 |03.01.2024 Полицията в Стара Загора не вижда агресия при ареста на Пламен Пенев . 1| 3700 |03.01.2024 Гришо се класира на 1/4-финал на двойки в Бризбън . 47| 4807 |03.01.2024 Акад. Денков: Не вярвайте на думи без аргументи. Дефицитът е три пъти под апокалиптичните 6-7%, с които обществото беше плашено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads