Реклама / Ads
0| 4754 |09.07.2015 НОВИНИ

ВСС кани Борисов, за да се оплаче от правосъдния министър

.
Членовете на Висшия съдебен съвет и главния прокурор обявиха война на правосъдния министър Христо Иванов, поискаха оставката му и решиха да поканят премиера Бойко Борисов да му се оплачат, а и да говорят за други теми от съдебната система.
 
С 14 гласа "за" ВСС прие декларация, с която се обяви срещу твърдения на министъра на правосъдието Христо Иванов пред медиите. Ако има доблест, той трябва да си подаде оставката, каза членът на ВСС Михаил Кожарев. Той бе един от тримата, които внесоха предложение за декларация срещу правосъдния министър заради негово интервю по Нова телевизия в сряда. 

В него Иванов заявява, че ВСС е "централната трансмисия за търгуване на дела. Реформата на съдебната власт минава през нейния процесор или управляващ орган –ВСС. Ако не реформираме ВСС, ще продължаваме да сме свидетели на истории за хотелиери, ще продължаваме да чуваме, че системата за случайно разпределение на делата не работи и никой няма да реагира", каза в това интервю Христо Иванов.

Членовете на съвета се надпреварваха да се изказват срещу Иванов, някои от тях дори призоваха главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да започне разследване и да извика всички членове на ВСС на разпит. 

Поводът беше използван и от главния прокурор, който отново нападна Христо Иванов, като заяви, че иска да си говори с него очи в очи и го обвини за липсата на диалог:
"Искам министъра на заседанието. Мен не ме интересува какво мисли той за ВСС - това го знам. Мен не ме интересува и какво мисли за институцията, която в момента оглавявам - и това си го знам... И честно казано вече не ми е интересно. Мен ме интересуват прости практични неща - 42 съдебни сгради, които не се охраняват. Интересува ме прозаичен и конкретен въпрос. А какво казал и какво мисли - той всеки ден го казва. И ние го казваме - и какво от това. Диалог няма... Мен ме интересува колко са съкращенията в Главна дирекция "Охрана" - абсолютно негово правомощие. Не знам дали не е съкратил и началника, затова той не идва вече два пъти. Макар, че знам, че му е забранено да идва и затова не идва.Хайде за това да си говорим - кой ще пази съдии и прокурори в 42 сгради. Денем и нощем. Не мога да остана след заседанито. И го искам министъра на заседанието!", избухна Цацаров.

В отговор на негов въпрос в началото на заседанието, представляващият съвета Соня Найденова заяви, че министърът е в командировка до 15-ти юли в Брюксел, където ще има срещи с Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5141 |04.07.2015 Тити: Ние сме изтърсак на Балканите, липсва ни дисциплина . 0| 4672 |30.06.2015 Полицаите отлагат протеста за 5 юли, оттеглят исканията за оставки . 0| 6326 |24.06.2015 Проф. Тагарев упрекна Борисов, че не говори пронатовски . 0| 7061 |22.06.2015 Борисов се закани на известни хора за контрабандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads