Реклама / Ads
3| 4419 |17.03.2011 НОВИНИ

ВСС нищи агонията в съдебна медицина

.
Недостига на пари и специалисти по съдебна медицина, който може да доведе до блокиране на множество дела е един от проблемите, които днес ще дискутира Висшият съдебен съвет.
 

Темата бе поставена за обсъждане от Пламен Стоилов (бивш следовател) с думите, че отдавна е информиран за случващото се и не се е повлиял от медийни публикации за отчайващата ситуация в съдебната медицина.

От дискусията в съдебния съвет стана ясно, че проблемът с липсата на средства е възникнал заради параграф от преходните и заключителните разпоредби в последните промени в Закона за лечебните заведения. С него задължението да се плаща на съдебните медици се прехвърля от МВР върху бюджета на съдебната власт. В същото време обаче Народното събрание не е гласувало достатъчно пари в бюджета на магистратурата, за да се плаща на тези експерти.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че през следващата седмица ще представи пред ВСС пълна статистика за делата, по които се използват подобни експертизи в опит да се разкрие пълния мащаб на проблема. Той определи промените в Закона за лечебните заведение, засягащи съдебните медици, като "законодателна техника, която не можем да уважаваме".

Както Mediapool вече писа, в България работят едва 74 съдебни медици, повечето от които в пенсионна и предпенсионна възраст. Масово тези експерти използват над 30-40-годишна апаратура, кухненски ножове и лозарски ножици, за да извършват аутопсии.

Тяхната максималната заплата е 700 лв., а хонорарите им са по 5 лева на час, които се плащат с голямо закъснение. Според анализите на здравното министерство, за да се покрият нуждите на страната, са необходими още над 400 квалифицирани специалисти.

Всички тези проблеми поставят под въпрос качеството на съдебните експертизи, които решават изхода от делата. Проблемът се очерта особено ясно по делата за смъртта на Ангел Димитров – Чората и сестрите Белнейски, при които пред съда бяха дадени множество противоречиви експертизи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5316 |16.03.2011 Депутати влязоха в жесток спор за съдебната система . 4| 5139 |18.02.2011 ЕК: България трябва да продължи реформата в съдебната система . 6| 4428 |14.01.2011 А. Шемета: Не виждам добри резултати в съдебната система . 9| 6160 |08.01.2011 Маргарита Попова: Промените в съдебната система не са приети ударно в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads