Реклама / Ads
0| 4955 |24.01.2017 НОВИНИ

ВСС отказа да назначи Албена Ботева за шеф на СРС

.
Мнозинството в Съдийската колегия отказа да определи Албена Ботева за изпълняващ функциите председател на Софийския районен съд. Предложението за Ботева бе направено от председателя на СГС Калоян Топалов след номинация от Общото събрание на районния съд. В негова подкрепа гласуваха 6 от кадровиците, 7 бяха против, съобщи ”Правен свят”.
 

Някои от мотивите да не бъде избрана за временен ръководител звучаха абсурдно – защото не останала заместник-председател на СРС, а напуснала заедно с цялото ръководство. Защото била част от екипа на Методи Лалов. Защото подкрепата на една трета от състава на СРС не била съдийско самоуправление.

 

Мнозинството не успя да бъде убедено дори след изслушване на Албена Ботева, която спешно пристигна в сградата на ВСС след отправена неочаквано покана.

 

Това даде повод на Камен Иванов шумно да се възмути, а на Калин Калпакчиев да заяви, че се срамува от решението и че Съдийската колегия е дала отново повод на магистратите от СРС да дойдат под прозорците на ВСС.

 

А до поканата към съдия Ботева се стигна заради резки думи и неподкрепени с факти критики на някои от Съдийската колегия по неин адрес.

 

Решението за изслушване мина на косъм - 7 от членовете на съвета подкрепиха идеята на Юлия Ковачева, а 6 бяха "против". Резултатът обаче не се хареса на Милка Итова, която не беше разбрала какво точно се гласува и поиска прегласуване. Това отприщи за кой ли път страстите в Съдийската колегия.

 

Итова бе извън залата. При завръщането си попита Калин Калпакчиев за какво гласуват и той отвърна, че е за покана към Ботева да бъде изслушана. Итова се докачи. Заяви, че няма да подкрепи предложението, защото на предходната точка, когато обсъждаха да бъдат поканени на изслушване четирима съдии, които искат да бъдат преместени по чл. 194 от ЗСВ, Калпакчиев не подкрепил предложението ѝ (всъщност то бе одобрено от мнозинството). Калпакчиев й отговори, че в подкрепа на идеята й са гласували Галина Карагьозова и Юлия Ковачева. Това успокои Итова и тя подкрепи отправянето на покана към Ботева за изслушване. Така се стигна и до резултата от 7 на 6 гласа. Но Светла Петкова, недоволна от това, обвини Калпакчиев, че е заблудил колежката ѝ Итова. И последната поиска прегласуване, което не бе одобрено.

 

Размяната на репликите обаче провокира Юлия Ковачева, която поиска Светла Петкова и Галя Георгиева да отговорят на простичкия ѝ въпрос - Съдийската колегия кои колеги съдии ще изслушва и кои няма да изслушва. "Защото много настоявате едни да бъдат изслушани, а други не", обобщи Ковачева. Питането отново бе предизвикано от предходната точка, когато Галя Георгиева горещо защитаваше тезата, че съдиите трябва да бъдат изслушвани, а после гласува срещу поканата към Албена Ботева. Резултатът от вота на Петкова бе идентичен с този на Георгиева. Отговор не получи, а само упрек от Георгиева: "Няма да ми казвате кога да изказвам мнението си".

 

Иначе председателят на ВКС Лозан Панов откри дебата за номинацията на Ботева с думите, че това е важно предложение и че с гласуването си Съдийската колегия може да стане част от решаването на проблемите в СРС или да ги задълбочи.

 

Първа думата взе Галя Георгиева: "Аз винаги съм имала позиция. Няма да подкрепя предложението за Албена Ботева като изхождам и от онова, което съдиите Савчев и Гарванска казаха за сегашното ръководство на Общото събрание. Албена Ботева е от екипа на Методи Лалов. Всички те подадоха оставка. Не намирам логика в това поведение – да си подадеш оставка и после да бъдеш кандидат за и.ф. Не само Лалов, но и цялото ръководството, не можа да овладее ситуацията в този мегасъд и да намери разумен подход в управлението на съда."

 

Според нея Ботева няколко години е била в управлението и едва ли ще намери по-правилно решение от това, което до момента цялото ръководство е намирало по всички проблемите.

 

"След като 4 години си участвал в ръководството, какво остава за няколко месеца да се справиш с проблемите. По-добре Лалов да остане, отколкото да възлагаме управлението на Ботева. Все пак Съдийската колегия е тази, която трябва да вземе окончателно решение за временното ръководството. Отговорността ще е наша, то и Лалов ни го каза. Той поиска да организираме и структурираме работата на целия съд", каза още Георгиева. Продължи с думите, че цялото ръководството, не само председателя, но и шефовете на отделения, носят отговорност за това, което се е случило в СРС.

 

Калин Калпакчиев призова колегите си да подходят отговорно, до избора на титуляр да няма сътресения в СРС и той да продължи да функционира нормално и най-вече в интерес на гражданите, защото за тях нямало никакво значение какви са междуособните войни в СК на ВСС, дали един или друг да бъде линчуван или наказан и т.н.

 

Апелира към колегите си и да бъдат последователни поне в близките си решения и когато общо събрание на определен съд се довери на съдия да бъде и.ф., да се вземе предвид неговото становище. Цитира изказвания на Галя Георгиева, която в определени случаи е питала защо не се послуша общото събрание, няма ли колега, който да иска да оглави съда и т.н. "Да се отнасяме с уважение към съдии, когато правим коментари, каквото искаме да получим и спрямо себе си", заяви още Калпакчиев. Посочи още: "Не е коректно да се говори общо и без конкретика за провалите на ръководството на СРС. Ако има нещо негативно за колегата Ботева, нека да се каже, а не да излиза с общи приказки – ами тя е от старото ръководство. Необходим е задълбочен анализ, другото са спекулации, които да обслужат една или друга конюнктурна теза. Проблемите са доста по-сложни, за да се говори, че само ръководството има отговорност за някои неблагополучия във функционирането на съда. Отговорност носи ВСС и ИВСС. Няма да бъде справедливо и вярно да стоварим цялата вина на екипа на Лалов. Ако не решим проблемите, ще ги задълбочим и ще създадем предпоставка за хаос."

 

Той припомни изказване на инспектора Любомир Крумов на срещата в петък, който отправил най-искрена и конкретна благодарност към гражданските отделения на СРС, които винаги откликвали на всяко искане на Инспектората, споделил, че там била създадена добра организация и че всеки един от заместник-председателите е вършил работата си така, както условията позволяват.

 

Светла Петкова започна изказването си с това, че прочела в електронни медии свое изказване, в което защитава съдийското самоуправление. "Държа на това изказване. Обаче не считам, че това общо събрание, което бе направено и гласовете, които са дадени за кандидата, говорят за едно мнозинство, едно единодушия за Албена Ботева", заяви Петкова. И започна с едни бакалски сметки (по думите на Галина Карагьозова).

 

181 са заетите щатни бройки, на събранието присъствали 101 съдии, 65 гласували в полза на Албена Ботева, 36 са се въздържали. "По правилата това означава, че не я подкрепят. Това е една трета от колектива. Не считам, че една трета от такова гласуване, означава съдийско самоуправление", така Светла Петкова обясни как всъщност разбира съдийското самоуправление. Резултатът навеждал Петкова на мисълта, че съдиите от СРС не са единни по отношение на кандидатурата на Ботева.

 

Упрекна я, че не е изложила мотиви към оставката си като заместник-председател на СРС. А после започна да критикува самия Лалов и мотивите му да подаде оставка, които звучали много апокалиптично. "Един административен ръководител, който повече от четири години е на този съд и ти сам да се изкажеш, да го доведеш до там, значи не си се справил със задачата или си стигнал до нивото на некомпетентност. Албена Ботева от години е заместник-председател на гражданско отделение, а гражданските отделения имат най-големи проблеми с бързината и изписването на делата", посочи Петкова.

 

Продължи с думите: "Не считам, че е доказала много добри качества. Безпроблемно я освободихме и сега дайте да й възложим да изпълнява функциите." И изрази съмнения, че тя ще се справи с обществените поръчки, които трябва да бъдат довършени.

 

"В една електронна медия има информация, че днес едновременно с нашето заседание, има и Общо събрание на СРС. Нека да дадем възможност на колегите по-мъдро и по-сериозно да излъчат от техния колектив, разбира се, изпълняващ функциите", завърши Петкова.

 

Галина Карагьозова се съгласи само с един аргумент – че Албена Ботева е била част от екипа на Методи Лалов. Това няма как да бъде оспорено, заяви тя. "Но това не значи, че не изпълнява задълженията си. Не се цитира нито един факт, който да обосновава извода, че не се е справяла като зам.-председател от година и половина. Няма факт, който да обосновава твърдението, че откакто е поела този ресор, правораздавателният процес в Гражданското отделение се е влошило, а не е точно обратното. Така, както Светла Петкова твърди, че е станало по-лошо, аз мога да твърдя, че е по-добро", каза Карагьозова.

 

И още: "Омаловажава се решението на съдиите от ОС на СРС. То е проведено при изискуемия от закона кворум и взетите решения са валидни. Да се опитваме да омаловажаваме с бакалски сметки - колко са "за" и "въздържал се" не е юридически обосновано. Решението на ОС, на което се е позовал и Калоян Топалов, е категорично и недвусмислено. Колегите са се обединил около Албена Ботева. Останалите спекулации не правят чест на членовете на ВСС."

 

Нарече спекулации и коментирането на изказването на съдиите Савчев и Гарванска. Да, те са разкритикували управленските методи на Лалов. Но когато е станала ясна кандидатурата на Ботева, Гарванска я е подкрепила. Савчев, който е присъствал в началото на събранието, в един момент си е тръгнал. Двукратно по телефона с него е говорено, след като самият той е бил номиниран за и.ф. Първо си е направил отвод, после се обадил да каже, че е съгласен, за него гласовете са били 0 "за" и 72 "въздържали се".

 

"Да не изкористяваме данните от протокола на ОС на СРС. Всякакви останали спекулации са само и единствено такива", категорична бе Карагьозова. И тя припомни срещата с инспекторите, които били единодушни в мнението си, че срещат пълна подкрепа, съдействие, разбиране и взимане на всички мерки за решаване на проблемите, констатирани от ИВСС. Как може голословно да твърдим, че не се справя, само защото е била член на екипа, учуди се Карагьозова.

 

"Не е редно професионалните качества на Ботева да ги оценяваме през призмата на събитията, които се случиха през последния месец и по някакъв начин субективният си прочит да го прехвърляме върху нейната личност", започна Юлия Ковачева. Добави, че ВСС дължи обективна оценка на база фактите и продължи: "Те не разкриват драстична негативна картина, каквото очерта Светла Петкова. Съдия от кариерата, съвестно работи, изпълнява си задължения. Нямаме данни за някакви отрицателни прояви, за отрицателни факти, които да влияят неблагоприятно върху професионалния й и личен облик."

 

И Ковачева се спря на бакалските сметки на Светла Петкова. Аналогията, която й се породила е с избора на този състав на ВСС. "Нека си спомним колко делегати имаше на събранието и колко гласове получи всеки един от нас. Не говоря за избора на парламентарната квота", заяви Ковачева.

 

Незнайно защо обаче Светла Петкова се засегна на тази аналогия, според нея не трябва да се прави такова сравнение. Тя бе избрана именно от Народното събрание. От членовете на Съдийската колегия Петкова и Димитър Узунов получиха най-малка подкрепа от депутатите – съответно 140 и 108 гласа. 

 

Албена Ботева пристигна бързо в сградата на ВСС. На нея й бяха задавани въпроси като защо е напуснала като заместник-председател на СРС пък сега се е съгласила да бъде временен ръководител, колко дела има – висящи и ненаписани, с какъв екип ще работи, защо напускат съдебни служители, защо не се обявяват конкурси в администрацията и т.н.

 

На всеки един от тях тя се опита да отговори подробно, с уговорката, че все пак не е подготвена в детайли. Обясни, че сърце и душа е вложила в работата за сметка на личния си живот, съгласила се е да бъде номинирана, защото е запозната с проблемите и може да помогне, освен това е получила и подкрепа от колегите си Общото събрание, която подкрепа среща и всеки ден. Обясни, че предстои тежка инвентаризация, въвеждат  се данни за делата в системата АСУД, че предстои функционален анализ от външна фирма и е по-добре екипът да бъде посрещнат от човек, който познава отвътре работата на СРС. Към настоящия момент имала 73 висящи дела, три ненаписани съдебни решения от декември, две от понеделник и две заповедни производства. Съдийската работа я върши през уикенда и след 17.30 часа.

 

Настана малък спор по отношение на една заповед на Лалов, а именно дали той е забранил провеждането на заседания след 17.30 часа. Ботева обясни, че такова нещо няма, заповедта е да не се насрочват дела след този час. Но Галя Георгиева беше много упорита в питането си, не можела да си представи да се забранят заседанията за по-късните часове. Стигна се дотам председателят на ВКС да поиска да бъде изчетена, та да мирясат всички. За насрочване се оказа. Що се отнася до екипа, то Ботева заяви, че изцяло ще разчита на мнението на общите събрания на отделенията. Няма конкурси, защото съдебният администратор напуснал и вече е в НИП. Текучеството е заради огромният обем от работа на служителите, които остават до късно, работят и през почивните дни, за да смогнат. Призна, че има състави с огромен брой дела, някои от тях забавени драстично. Но това не винаги е по субективни причини, имало и обективни такива, например починал съдебен заседател. Но към всеки случай трябвало да се подхожда конкретно, бе изразеното от нея мнение. А отделението, на което доскоро бе ръководител, е с най-добри показатели от трите общо в СРС.

 

След изслушването в нейна подкрепа се изказаха Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Лозан Панов. А срещу нея Милка Итова като последната заяви, че Албена Ботева е страхотен професионалист и човек, но няма да я подкрепи, защото напуснала като заместник-председател на СРС, а нямало нищо по-логично от това Съдийската колегия са посочи зам.-шеф за временен ръководител.

 

Както вече посочихме, резултатът от вота бе 6 в полза на Ботева и 7 "против". Веднага след гласуването Димитър Узунов напусна залата, което даде повод на Калин Калпакчиев да заяви: "С излизането си г-н Узунов иска да покаже, че не го интересува какво е последствието от това решение. Не оставяме нищо друго на съдиите от СРС, освен да дойдат отново под прозорците на Висшия съдебен съвет. Нямаше разумни аргументи, имаше нападка срещу Лалов. А той и заместниците му бяха любимци на най-яростните му критици днес. Ако имат доблест, могат да си го признаят. Гласуването показа, че мнозинството няма никакъв срам да се противопоставя на колегите в СРС в чиито интерес не работи, че обслужва свой интерес. От аргументите не се разбира за какво се взимат такива безобразни решения. Срамувам се, че колегата Ботева с достойнство и професионализъм не успя да убеди Галя Георгиева, Светла Петкова и Милка Итова. Нямаме полезен ход."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3757 |24.01.2017 Радев назначи Йончева да отговаря за връзките с медиите . 2| 3717 |18.01.2017 Бойчев: Президентът заслужава адмирации за отказа си да се кандидатира пак . 1| 4420 |17.01.2017 Тереза Мей отказа частично членство в ЕС след Брекзит . 2| 3641 |16.01.2017 Прокуратурата отказа да се занимава с „голия учител”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads