Реклама / Ads
3| 3346 |15.12.2020 НОВИНИ

ВСС видя доклада на ЕК като посегателство срещу независимата съдебна власт

.
Източник: БГНЕС
Висшият съдебен съвет обяви критиките на Европейската комисия за посегателство срещу съдебната власт. За нарушители на върховенството на правото са посочени Лозан Панов, Румен Радев, “Демократична България” и дори инициативата “Правосъдие за всеки”, която организира редовните протести пред Съдебната палата всяка сряда.
 

Това става ясно от публичния регистър на посегателствата срещу независимостта на съдебната власт. Магистратите преизпълниха точката от правителствения план, приет в отговор на доклада на ЕК за върховенството на закона, който бе огласен на 30 септември.  Той бе създаден сравнително бързо - по план крайният срок бе април 2021 г., но вече е наличен на сайта на Висшия съдебен съвет. В него обаче впечатление правят няколко неща. 


Според идеята си регистърът трябва да съдържа информация за датата на регистрираното посегателство, източникът на информация, обекта и субекта на посегателството и формата на накърняване на независимостта на съдебната власт, както и дали е била предприета някаква форма на реакция. “В регистъра да се публикува хиперлинк към съответната реакция", се казва в плана, пишат от в. “Сега”. 


В него обаче липсва конкретика. За много от тях дори не може да бъде проследен точния информационен повод.


Някак място са намерили две позиции - на съдийската и прокурорската колегия във ВСС, относно критичния доклад на Европейската комисия, който очерта основни проблеми пред демокрацията у нас и върховенството на правото. Така излиза, че съветът приема доклада на ЕК като посегателство върху съдебната власт.


Прави впечатление, че в регистъра е вместено и отвореното писмо на гражданската инициатива “Правосъдие за всеки” от 24 юли 2019, в което се поиска оттегляне кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. 


Присъства и името на Лозан Панов. Председателят на Върховния касационен съд е посочен като посегател върху независимостта на съдебната власт. В регистъра е посочена декларацията на Прокурорската колегия на ВСС.


Там е и президентът Румен Радев, който поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и това бе разтълкувано от съвета като нарушаване на принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт и в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията.


Адвокатският протест срещу практиката на прокуратурата да пуска публично доказателства по определени дела и отразяването му от "Сега" и "Дневник", също е в регистъра: 


"Прокурорската колегия на ВСС изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като "независими, обективни и обществено ангажирани", се казва в позицията.


Казано с други думи - критиките, отправени към съдебната власт са били възприети като опит за посегателство върху нейната независимост. 


Проблемите в съдебната система бяха очертани от Брюксел в два документа - резолюцията, приета в Европарламента и първият по рода си доклад на Европейската комисия по темата за върховенството на правото във всички държави-членки. Самият доклад на ЕК бе възприет положително от властта, въпреки обезпокоителните констатации в него. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3977 |14.12.2020 Слатински: Злобните спорове показват, че сме объркани и обезверени като общество . 23| 5920 |13.12.2020 Свилен Русинов: Всички видяхме, че класата на Джошуа е много по-голяма . 9| 3711 |13.12.2020 Войн Божинов, РЕГО: Интересът на България е Република Северна Македония да съществува като самостоятелна и независима държава . 0| 3391 |12.12.2020 Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в протест в Манхатън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads