Реклама / Ads
1| 9071 |20.09.2024 НОВИНИ

Втора статуя в Хераклея Синтика. Поставя още по-трудни въпроси /видео/

.
Източник: Archaeologia Bulgarica
Археолози откриха втора статуя на Хераклея Синтика. Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри още една статуя в подземния канал на античния град, където проучванията продължават.
 

Статуята е намерена при работата в източната част на канала, много близо до мястото на първата статуя, открита през лятото - цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес.





Новата скулптура също е мраморна, внушителна като размер, положена по лице, за разлика от първата, която беше странично поставена.

 

"Втората статуя от големия канал на Хераклея Синтика ще постави още по-трудни за отговори въпроси пред проучвателите - макар да е изваяна в сходен иконографски стил, засега не се вижда глава", посочват в поста си на страницата Archaeologia Bulgarica археолозите.

 

Статуята, която откриха в Хераклея Синтика археолозите през лятото, вече е изложена в Историческия музей в Петрич.

 

Втората статуя ще постави още по-трудни за отговори въпроси пред проучвателите - макар да е изваяна в сходен иконографски стил, засега не се вижда глава, пише Archaeologia Bulgarica.

 

Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински шансът главата, която се е отчупила при земетресението, да е някъде наблизо, е много малък. Но така или иначе утре разкопките в Големия канал продължават - не само в търсене на други находки, а и защото трябва да се разчиства насипът, който акумулира влага и ерозира стените. Въпросният насип се състои от рушевините, натрупани от оцелелите хераклейци върху статуите след мощните трусове в края на IV век сл. Хр., и от глината, довлечена с приливната речна вълна по-късно.


Очаква се до края на следващата седмица и тази статуя да бъде разкрита докрай, внимателно опакована и пренесена в музея в Петрич.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2572 |20.09.2024 Стягат Боянската църква за 47-ата сесия на ЮНЕСКО през 2025 г. . 1| 2380 |20.09.2024 Акция в Карлово - обвинения в тежки престъпления заради притежание на америций. Има ли връзка с пейджърите на Хизбула? . 3| 2630 |20.09.2024 Хизбула изстреля 140 ракети по Северен Израел . 2| 13768 |20.09.2024 Съдът на ЕС стартира производство за освобождаването на Андрей Гюров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads