Реклама / Ads
3| 2283 |05.09.2024 НОВИНИ

Вучич умува дали да върне задължителната казарма за 75 дни

.
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че се обмисля възможността за връщане на задължителната военна служба, която ще продължава 75 дни.
 

Според информация на белградската агенция Бета, Вучич съобщава, че въпреки че разговорите все още не са завършили, се очаква военната служба да включва два месеца активна служба, плюс 15 дни за упражнения. Президентът подчерта, че това е минимален срок, който всеки може да отдели за страната си.

 

Вучич уточни, че задължителната военна служба ще бъде приложима за мъжете, докато за жените ще бъде доброволна. Освен това, страната ще осигури финансова компенсация за работата в казармите. Във връзка с това, той заяви, че ще бъдат осигурени специални условия за млади хора от ИТ сектора, които ще могат да допринесат със знанията си, без да преминават пехотинско обучение. Президентът съобщи също, че са планирани ремонти на казарми в Сомбор, Суботица, Кладов, Прибой и Пирот.

 

В България също се обсъжда възможността за възстановяване на военната подготовка. Президентът Румен Радев предложи, че е необходимо да се осигури първоначална военна подготовка за младите хора, която да се провежда от запасняци и резервисти. Това предложение беше направено по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Стара Загора.

 

Радев отбеляза, че раздалечаването между обществото и армията става все по-голямо, особено след премахването на наборната военна служба в България преди 20 години. Той изрази притеснение, че в близко бъдеще в Народното събрание и изпълнителната власт ще има малко хора, които са имали опит с армията, което може да повлияе на вземането на решения по въпросите на националната сигурност.

 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов също подкрепя идеята на президента за възстановяване на задължителната военна подготовка. Той отбеляза, че разбирането на президента за недостатъчната численост на въоръжените сили е напълно основателно и че се разглеждат различни варианти. Запрянов добави, че връщането на задължителната подготовка е крайна мярка, която може да се предприеме, ако Народното събрание не увеличи значително заплатите в армията от началото на следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3085 |05.09.2024 ЦГМ предупреждава: Забавяния при обработката на SMS-ите за платено паркиране . 7| 3852 |05.09.2024 130 минути закъснение. Локомотивът на влака Бургас - София се запали . 17| 5069 |05.09.2024 "80 г. след деветосептемврийския преврат, отново е надвиснала опасност над Родината ни". Шествие в София ще потвърди пътя ни в НАТО и ЕС . 27| 2619 |05.09.2024 "Трябва да говорим за тези трагедии". Как Александра се озова в ареста заради протест срещу Русия ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads