Реклама / Ads
0| 5589 |05.03.2007 НОВИНИ

Взаимодействие между институциите ще демонстрират на национално съвещание

.
Убийствено критичният доклад на Държавния департамент на САЩ е истинската причина за съвещанието, целта е да се даде знак, че всички институции борят контрабандата и прането на пари.
 

Национално съвещание на тема "Взаимодействието между Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите и Върховна касационна прокуратура в противодействието на изпирането на пари и контрабандата с акцизни стоки" ще се състои в Института за специална техника към МВР.
Във форума ще участват министрите Румен Петков и Пламен Орешарски, главният прокурор Борис Велчев, директорите на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров, на агенция "Митници" Асен Асенов и на Националната агенция по приходите Мария Мургина.

Убийствено критичният доклад на Държавния департамент, който посочи България за важен производител на наркотици и за проблемна зона в борбата с прането на пари и контрабандата, е истинската причина, която събира днес на спешно заседание отговорните институции, четем тази сутрин във в. "Сега". Фрогнюз публикува преди дни части от този доклад, от който става ясно, че България продължава да се възприема от американския Държавен департамент като транзитна държава и важен производител на наркотици. В доклада се казва, че страната ни все повече се превръща в център за производство на синтетична дрога. Въпреки известния напредък в битката с престъпността, няма осъдени ключови фигури от наркопазара. Сред критиките е и фактът, че борбата срещу производството и трафика на наркотици се възпрепятства от слабата координация между отделните институции, корупцията и често неефективната съдебна система.

Срещата днес цели да даде знак за координираност между институциите. Вече бе обявено, че на Капитан Андреево са задържани близо 28 кг хероин за поне 2,5 млн. лв. в хърватски автомобил, пътуващ от Турция. След това бе съобщено, че Гранична полиция и митниците провели съвместна операция от 26 февруари до 2 март с цел да се предотврати контрабанден внос на цигари и да се разкрият нарушения на граничния режим. 146 мобилни групи са правили масови проверки на леки и товарни автомобили, автобуси, международни влакове и кораби. Контрабанден внос е предотвратен на ГКПП-Калотина и ГКПП-Капитан Андреево. Иззети са били 14 944 кутии различни марки цигари, 343 л алкохол без платен акциз и 230 кг месо без установен произход.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 1869 |18.04.2024 Елена Йончева: Ще връщаме мигранти в Турция и Мароко . 4| 2139 |18.04.2024 Журналистът Христо Христов: Държавата е дала нула стотинки за мемориали свързани с тоталитарния режим . 2| 2354 |18.04.2024 Съдия Емил Дечев: Прокурори се правят на "ни чул, ни видял" за Нотариуса . 2| 2144 |18.04.2024 The Financial Times: Иран заплаши Израел с промяна на ядрената си политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads