Реклама / Ads
9| 4641 |29.07.2024 НОВИНИ

Взрив в завод в Свищов. Компанията: "Няма опасност от химическо замърсяване" /обновена/

.
Източник: Социални мрежи
Взрив в завода за целулоза край Свищов, предаде NOVA. Има леко пострадал служител, потвърди за "По света и у нас" кметът на Свищов Генчо Генчев, който е на мястото. Инцидентът е станал около 11.00 ч.
 

По неофициална информация се е получила химична реакция в производствен цех и е последвала експлозия, последвана от пожар.





Пожар е избухнал в едно от отделенията на предприятието. След това е възникнал взрив. На мястото има четири пожарни екипа.

 

Инцидент е станал в завода за целулоза в Свищов, потвърдиха и за bTV от МВР. На място са изпратени екипи на пожарната.

 

Всички работници са изведени невредими. Няма пострадали, твърдят от вътрешното министерство.

 

Проверка на ФрогНюз показва, че в групите на Свищов в социалните мрежи граждани питат какво се случва. По думите на потребители взривът се е случил в завода "Свилоза" в града. Той се намира в Западната индустриална зона.


.
Снимката е от социалните мрежи

 

Пожарът е потушен и ситуацията вече е овладяна, добавиха от Областната дирекция (ОД) на МВР във Велико Търново за БТА.





Всички служители са изведени от цеха. Към момента няма данни за опасност от замърсяване на въздуха. Екипи на пожарната са на място до пълното ликвидиране на произшествието, информираха още от областната дирекция. 

 

"Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията", заяви пред БНР Михаил Колчев от ръководството на "Свилоза".

 

Има пострадал пожарникар, който е паднал и се е ударил, както и един работник, който е ударен, но състоянието им не е сериозно, дори не са търсили медицинска помощ, каза още той. 

 

"Материални щети има, но е рано да се каже какви и колко. Няма опасност от химическо замърсяване", увери Колчев.

 

Един човек е прегледан в болница след взрива в цех на предприятието "Свилоза", съобщи за БТА кметът на Свищов Генчо Генчев. Мъжът е служител на ведомствената противопожарна служба към предприятието.

 

В болницата в Свищов е пристигнал един пострадал при инцидента в завод „Свилоза“ в Свищов, каза директорът на лечебното заведение Илиян Венков. Мъжът е с прорезни рани по лицето, получени от счупени стъкла, обясни той и добави, че нараняванията не са сериозни и не се налага хоспитализация. 

 

Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) пътуват към мястото на инцидента, както и екип на РИОСВ. Към този момент пожарът е локализиран, но продължават обливките срещу високите температури на цистерни с други химични вещества, разположени в района, допълни кметът на града.

 

Към момента няма данни за опасност от замърсяване в района. Екоинспектори пътуват към мястото на пожара. В следващите три дни там ще бъде поставена и мобилна лаборатория, която да измерва има или не замърсяване на въздуха. Това съобщи за "По света и у нас" директорът на РИОСВ - Велико Търново инж. Мая Радева.

 

"Става ясно, че при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който бил лесно запалим, според колегите се получава взрив. В резултат на взрива има пострадали двама служители от ведомствената пожарна, която е към завода. Те са пострадали в резултат на това, че имало счупени стъкла, които са попаднали върху тях. Няма опасност за техния живот и здраве. Към момента колегите ме уверяват, че владеят ситуацията. Ще бъде изпратена подвижна станция, която да мери качеството на въздуха, така че за момента считам, че ще се справим. Вероятно има служители, работен ден е в момента. Колегите са на територия и са взели всички адекватни мерки", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1393 |29.07.2024 Пореден случай на насилие от бивш партьор: Рецидивист уби млада жена в Пазарджик . 0| 1762 |29.07.2024 Проф. Чуков: Ситуацията е изключително опасна - Израел и Иран не могат да се задоволят с настоящето положение . 2| 1506 |29.07.2024 Търси се финансова помощ за Воден, преустановяват даренията на дрехи и храни . 17| 2425 |29.07.2024 Радев връчи третия мандат. ИТН ще говори с всички, включително с независимите депутати /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads