Реклама / Ads
0| 3202 |26.04.2022 НОВИНИ

Взривове удариха отцепнически регион в Молдова. Кремъл се загрижи

.
Източник: Twitter
Спешна среща по сигурността се проведе в Молдова днес, а Кремъл изрази сериозна загриженост, след като две експлозии повредиха радиоизлъчватели от съветската епоха в отцепилия се регион Приднестровието, където властите казаха, че е била насочена и военна част, пишат от агенция "Ройтерс".
 

Молдовските власти са чувствителни към всеки признак на нарастващо напрежение в Приднестровието, непризната, но подкрепена от Москва територия, граничеща с югозападн Украйна. Особено след началото на руската инвазия в страната, започнала на 24 февруари. 


Русия има постоянно разположени войски в Приднестровието след разпадането на Съветския съюз. Киев пък се опасява, че регионът може да бъде използван като стартова площадка за нови атаки срещу Украйна. 


В ранната сутрин на 26 април две експлозии избухнаха в село Маяк, област Григориопол, съобщиха от министерството на вътрешните работи в Приднестровието. Няма пострадали жители, но две радиоантени, излъчващи руско радио, са унищожени. 


Отделно Съветът за сигурност на Приднестровието съобщи за "терористична атака" срещу военна част близо до град Тираспол, предадоха от държавната агенция ТАСС. Повече подробности за това не бяха дадени. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че новината е причина за сериозно безпокойство и че Москва следи отблизо събитията.


Непризнатата президентска канцелария на Приднестровието разпореди нивото на терористичната заплаха да бъде повишено до червено и каза, че ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове на входовете на градовете в региона. Всички превозни средства, влизащи през нощта, ще бъдат проверени.


Инцидентите последваха редица взривове, за които местната телевизия съобщи в понеделник, че са ударили Министерството на държавната сигурност в Приднестровието в Тираспол. Местните власти съобщиха, че сградата е била обстрелвана от неизвестни нападатели с гранатомети.


Президентът на Молдова Мая Санду призова във вторник за заседание на Висшия съвет за сигурност на страната в отговор на инцидентите.

В понеделник молдовското правителство заяви, че взривовете в Тираспол са насочени към създаване на напрежение в регион, върху който няма контрол. Миналата седмица висш руски военен служител каза, че втората фаза на това, което Русия нарича своя "специална военна операция", включва план за поемане на пълен контрол над Южна Украйна и подобряване на достъпа й до Приднестровието. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3141 |19.04.2022 Доц. Бенатов от Лвов: Руски ракети убиха обикновени хора в автосервиз, удариха и хостел . 0| 3441 |14.04.2022 Кремъл: На крайцера “Москва” няма пожар. Взривовете са спрени . 0| 3917 |07.04.2022 Защо САЩ удариха дъщерите на Путин Катерина и Мария? . 0| 3533 |05.04.2022 Снаряди удариха базата на Шатхьор в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads