Реклама / Ads
9| 2245 |02.07.2024 НОВИНИ

Wall Street Journal: НАТО подготви мерки за дългосрочна помощ на Украйна в случай на победа на Тръмп

.
НАТО се ходготвя да помага
На фона на засилването на позициите на десните партии в Европа и възможната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, страните от НАТО са подготвили редица мерки, насочени към дългосрочна подкрепа за Украйна, The Wall Street Journal съобщава, позовавайки се на източници.
 

По-специално, алиансът възнамерява да изпрати високопоставен цивилен служител в Украйна, който ще отговаря за координирането на военните доставки. Освен това НАТО планира да създаде ново командване в германския град Висбаден, което да координира доставките на военна техника и оръжия, както и обучението на украинските въоръжени сили.


Според вестника около 700 военнослужещи от САЩ и други страни от алианса ще бъдат включени в операцията, наречена „НАТО – помощ за сигурност и обучение за Украйна“. Те ще поемат голяма част от работата, която американската армия върши, откакто руската армия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна.


Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер обясни, че сега самият алианс ще отговаря за оказването на помощ на Украйна. „Така че дори ако САЩ намалят или прекратят подкрепата за тези усилия, те няма да изчезнат“, добави Даалдер.


Разработването на подобни мерки започна преди няколко месеца, но, както отбелязва вестникът, те придобиха особено значение след слабото представяне на президента Джо Байдън в телевизионния дебат с Тръмп.


Очаква се нови мерки за подкрепа на Украйна да бъдат обявени на предстоящата среща на върха на алианса, която ще се проведе във Вашингтон на 9-11 юли.


В САЩ на 27 юни се проведе първият дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп, който настоящият президент провали. След това някои поддръжници на Байдън признаха, че той ще трябва да се оттегли от изборите, но от щаба на президента съобщиха , че той няма да се оттегли от изборната надпревара.


Преди дебата Ройтерс съобщи , че двама от ключовите съветници на бившия президент са му представили план за прекратяване на войната в Украйна, на който Тръмп "реагира положително". Този план предполага, че Киев ще бъде лишен от военна помощ от Вашингтон, ако не започне мирни преговори с Москва. В същото време САЩ ще предупредят Русия, че отказът й от преговори ще доведе до увеличаване на американската подкрепа за Украйна. Според плана по време на мирните преговори страните трябва да се договорят за прекратяване на огъня въз основа на „съществуващата фронтова линия“.


Самият Тръмп многократно е заявявал , че ако бъде избран за президент, ще сложи край на войната в Украйна „за 24 часа“.

 

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 24594 |02.07.2024 Измами с пенсии установи НОИ . 2| 3371 |02.07.2024 Киберексперт: Преди хакерите атакуваха дребни потребители, сега са се насочили към цели с висока стойност . 20| 25009 |02.07.2024 Николай Марков отговори на Ивелин Михайлов за скандалите във "Величие" . 10| 2312 |02.07.2024 Радев: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще се присъедини към НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads