Реклама / Ads
1| 5099 |22.12.2023 НОВИНИ

WSJ: Патрушев поръчал убийството на Пригожин, Путин не възразил

.
Източник: meduza.io
Смъртта на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа е била поръчано убийство от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на представители на западните разузнавателни служби и бивш руски разузнавач.
 

Според събеседниците на списанието Патрушев е започнал да предупреждава Владимир Путин за нарастващото влияние на Пригожин още през лятото на 2022 г. Но след това, казват те, руският президент оставил предупрежденията без внимание, толкова повече, че ЧВК "Вагнер" постига успехи във войната в Украйна.

 

Бивш руски разузнавач твърди, че всичко се е променило през октомври 2022 г., след като Пригожин се обадил на Путин и се оплакал "по груб начин" от липсата на боеприпаси. Този разговор е бил чут от Патрушев, който след това го използвал, за да убеди Путин да се дистанцира от Пригожин, който според секретаря на Съвета за сигурност е станал опасен и вече не уважава авторитета на Кремъл.






WSJ отбелязва, че към декември 2022 г. "е било ясно, че Патрушев е спечелил". Путин игнорира публичните изявления на Пригожин за недостиг на боеприпаси, както и призивите на основателя на ЧВК Вагнер.

 

На 23 юни 2023 г. Пригожин се разбунтува. В този момент Патрушев "взе властта в свои ръце", отбелязва изданието. Според "The Wall Street Journal" секретарят на Съвета за сигурност е организирал "лавина" от телефонни разговори, за да убеди Пригожин да прекрати бунта. Самият Пригожин не отговаря на обажданията от Кремъл.


Патрушев се обажда и на Александър Лукашенко и на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев - търсел е посредници за разрешаване на конфликта.

 

Събеседниците на WSJ твърдят, че обаждането до Токаев е било застраховка срещу най-лошия сценарий. Предположението е било, че ако руската армия не успее да овладее наемниците на Пригожин, Казахстан ще изпрати свои въоръжени сили - като ответна услуга за влизането на силите на ОДКБ в страната през януари 2022 г. Токаев обаче е отказал, твърдят източниците на WSJ.


Според бивш офицер от руското разузнаване в началото на август, когато бунтът на ЧВК "Вагнер" вече е приключил и Пригожин е трябвало да "замине" за Беларус, Патрушев е наредил на свой помощник да започне да подготвя операция "за ликвидиране на Пригожин". Служители на западните разузнавателни служби твърдят, че по-късно плановете са били показани на Путин и той не е възразил.






На 23 август Пригожин изчаква самолетът му да бъде проверен на московското летище, преди да излети. Според източници от западните разузнавателни служби именно в този момент под крилото е била поставена малка бомба.


Малко след като напуска Москва, частният самолет на Пригожин Embraer Legacy 600 се разбива в Тверска област. Всичките 10 души на борда, включително Пригожин и командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин, загиват. Веднага се появяват съобщения, че Пригожин е бил в самолета, но смъртта му е официално потвърдена от руския Следствен комитет едва на 27 август.

 

Кремъл отрича да е замесен в смъртта на Пригожин. Президентският говорител Дмитрий Песков нарече "абсолютни лъжи" твърденията, че Путин лично е наредил унищожаването на самолета с Пригожин.






През октомври Путин, говорейки на среща на дискусионния клуб "Валдай", заяви, че експертите са открили фрагменти от ръчни гранати в телата на загиналите пътници на самолета. "Не е имало външно въздействие върху самолета, това вече е установен факт, резултат от експертизата, извършена от Следствения комитет", каза той.


Следственият комитет образува наказателно дело по член за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, но до края на декември официалната версия за причините за катастрофата на самолета на Пригожин не беше обявена.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6136 |22.12.2023 Престъпният картел Кинахан стои зад дрогата на “Верила”? . 10| 5664 |22.12.2023 Криминалист за "Верила": Ръководството на екипажа със сигурност е знаело за дрогата . 14| 6031 |22.12.2023 Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски: Путин трябва да бъде победен в Украйна, иначе ще нападне НАТО . 0| 4761 |22.12.2023 Колко дни ще почиваме през 2024 г.?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads