Реклама / Ads
0| 3086 |20.01.2023 НОВИНИ

Задържаха българин в Румъния за трафик на мигранти

.
Българин е сред 21 души, задържани в предварителния арест в Румъния по обвинение в трафик на мигранти. Той е заловен след акция, осъществена на 17 януари в окръг Долж, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на прессъобщения на румънската гранична полиция и ДРПОПТ.
 

Румънските власти са разкрили, че групата за трафик на мигранти, част от която е бил и българският гражданин, е вкарала в Румъния над 180 души от 2019 г. насам. Всеки от мигрантите е бил готов да плати между 8000 и 13 000 евро за „услугата”.

 
При обиските са иззети четири автомобила, 38 100 леи (над 15 000 лв.), 22 465 евро, пистолет с калибър 9 мм, револвер и съответните боеприпаси, радиостанции, флашки и компютри.

 

Разследването на румънските власти е разкрило, че през 2019 г. е била създадена организирана престъпна група, състояща се от румънски и български граждани, с цел извършване на престъпление трафик на мигранти и съучастие в незаконно преминаване на държавната граница на Румъния с цел печалба. Групата е действала до момента на разбиването ѝ.

 

Членовете ѝ са набирали мигранти, предоставяли са им подслон и транспорт и са ги прехвърляли незаконно през държавната граница на Румъния по начин, който застрашава живота и здравето. Мигрантите са били прехвърляни с несигурни лодки през река Дунав, били са изоставяни в труднодостъпни райони и при неблагоприятни метеорологични условия, транспортирани са били при неподходящи условия - в багажници и в други тесни пространства.

 

Членовете на групата организирали транспортирането на мигрантите до границата на България с Румъния, след което им помагали да преминат река Дунав с лодки в окръг Долж, а след това били натоварвани в товарни автомобили и други превозни средства в посока западния град Тимишоара.

 

По време на разследването са документирани 8 превоза, при които членовете на групата са вкарали и транспортирали незаконно в Румъния 182 мигранти, посочват полицията и прокуратурата. Последното незаконно прехвърляне е било на 13 януари, когато гранични полицаи от Териториалната служба в окръг Долж и от сектора на гранична полиция в Калафат са спрели група от 21 сирийски граждани в селището Бистрец.

 

Трибуналът на Долж е разпоредил мярка задържане в предварителния арест на членовете на престъпната група.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3148 |17.01.2023 Улф Кристерсон: Швеция подкрепя членството на България и Румъния в Шенген . 6| 3293 |14.01.2023 Задържаха предполагаемия бияч на лекаря от Враца. Медикът: Удряха ме с юмруци, лакти, колене . 1| 3070 |13.01.2023 Задържаха шофьора, ударил 6 коли и автобус при гонка в Бургас . 0| 2876 |13.01.2023 Гърция подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads