Реклама / Ads
6| 5153 |20.04.2013 НОВИНИ

Задържаха втория заподозрян за атентата в Бостън

.
19-годишният Джохар Царнаев
Арестуван е 19-годишният Джохар Царнаев, вторият заподозрян за атентата в Бостън, жив след продължило цял ден издирване в района на Бостън. 19-годишният е в болница в тежко състояние, съобщиха медиите в САЩ.
 

Заподозреният е задържан след сигнал в бостънското предградие Уотъртаун. Местен жител е забелязал Царнаев и е съобщил в полицията.

По-рано органите на реда в щата Масачузетс потвърдиха, че с помощта на робот сапьор е огледано укритието на  Църнаев. Заподозреният за организирането на терористичните актове в Бостън се е намирал  в лодка, паркирана в задния двор на една от къщите в предградието Уотъртаун. Той е бил атакуван с помощта на звукови и светлинни гранати, за да бъде дезориентиран.

Царнаев е оказал съпротива при задържането си и е бил тежко ранен. Полковник Тимъти Албън посочи също, че след задържането на Царнаев заплахата за сигурността на жителите на Уотъртаун е отстранена.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства действията на американските сили за сигурност в операцията.

"Служителите на силите за сигурност действаха професионално и задържаха заподозрения за експлозиите в Бостън, но разследването трябва да бъде доведено до края му, за да се изяснят всички детайли", заяви Обама. „Остават много въпроси. Защо млад човек, който е израсъл и учил тук, е извършил нещо подобно. Как е подготвяно деянието, имало ли е помощ отвън. Затова заръчах на ФБР и министерството на вътрешната сигурност да продължат разследването".

Жителите на  Бостън излязоха по улиците на града след новината за задържането на атентатора. Тълпите от хора аплодираха полицаите и сътрудниците на силите са сигурност.

В същото време източници съобщиха, че трима души са задържани за разпит в Ню Бедфорд, Масачузетс, във връзка с експлозиите по време на Бостънския маратон. Двама мъже и една жена се разпитват от ФБР по подозрения, че са помагали на Джохар Царнаве; брат му – Тамерлан Царнаев, беше убит при престрелка с полицията.

Междувременно стана ясно, че през 2011 година Тамерлан Царнаев, е бил разпитван от ФБР по искане на чуждестранно правителство. От ФБР са извършили проверка, тъй като е имало опасения, че Царнаев има „екстремистки връзки". По време на проверката не е било установено нищо нередно. От ФБР са уведомили чуждестранното правителство и са поискали да бъдат информирани, в случай че има развитие на ситуацията.

Барак Обама е разговарял с президента на Русия Владимир Путин. Обама е изразил благодарността си за помощта от страна на Русия в борбата срещу тероризма след бомбените атаки в Бостън. Путин от своя страна е изказал съболезнования за жертвите на атаките по време на бостънския маратон. Двамата са обещали да продължат „сътрудничеството" в борбата срещу тероризма и в сферата на сигурността, гласи изявление на Белия дом.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8154 |10.02.2013 Задържаха педофил, качвал порно клипчета на 12-годишна в мрежата . 1| 4713 |09.02.2013 Задържаха служител на "Софийска вода" за вземане на подкуп . 11| 6351 |12.01.2013 Задържаха 2-ма психичноболни убийци . 17| 5843 |30.12.2012 Задържаха мародери, убили 85-годишна баба за 2 пръстена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads