Реклама / Ads
5| 6075 |24.12.2018 НОВИНИ

Задават се богати трапези и сбирки – пийти умно, най-добре вино

.
Алкохолът е задължителна част от българската трапеза на Бъдни вечер и Коледа. Факт. Половин България ще започне семейната сбирка с джезве или чайник с греяна ракия. По традиция. Внимавайте – греяната ракия се приготвя с карамелизирана захар, което увеличава двойно опияняващия ефект.
 

Ще завъртите главата преди да се усетите. Затова пийте на малки глътки и посягайте по-често към туршийте. Особено ценно е киселото зеле. С червен пиперец и зехтинче на вкус – мммм... супер. Зелените домати (може и червени ако сте се сетили да сложите) също са много подходящи към ракията. Карфиол и парени камби – прекрасно допълнение. Внимание! Пълна заблуда е, че ако хапвате тлъсти мезета, няма да се напиете. Тлъстото и мазното предизвикват шок в стомашните системи за ферментация, рязко натоварват черния дроб и жлъчката. Замезвайте обилно, но без тлъстини или масло, както практикуват любителите на водката, например.

 

Друго важно правило: Не смесвайте напитки със зърнен произход – водка, уиски и джин, с такива от грозде – вино, коняк, бренди. Да не говорим за плодовите ликьори и пр. Празничните вечери са дълги, не бързайте с чашките.

Ако сте на вино, не е лошо да го смесвате с малко вода. Може да ви упрекнат, че не е „професионално“, но ще ви гарантира весела вечер и няма да имате проблеми на сутринта.

Ако сте започнали с ракия или нещо друго силно, не запивайте с газирани напитки. Бързо ще „отнесете плувката“.

 

Излизането на студен чист въздух на терасата или на двора не е препоръчително. Освежаването е за кратко, а след това опиянението се връща като цунами…

Лекарите съветват: най-безопасно за празнични маратони е бялото вино. В България обаче червеното е царят на трапезата. Мнозина няма да спрат на втората или третата чаша, то е ясно. Старайте се поне да не бързате, не превръщайте пиенето в състезание.

Разказвайте случки, вицове, замезвайте и отпивайте с кеф. Не пийте на екс! Руският обичай да се обръщат чашите до дъно е довел до много беди и дори национални драми. Да пием нашите вина, както правят това французи, италианци и португалци с техните – бавничко, наслаждавайки се на качествата им и на срещата с близки хора. И не вярвайте, че домашните вина са по-ниско качество. Няма такъв филм. Майсторските вина са без грам консерванти и химия, с което не може да се похвали нито едно бутилирано вино от магазина, на каквато й цена да сте го купили.

 

Любителите на бира си знаят колко е нормалната доза. Знаят също, че със сигурност ще прекалят. Махмурлукът след волни съчетания с твърд алкохол и бира е по-неприятен от този от вино.

 

На сутринта - зелев сок, шкембе чорба с люти чушки, бира... Класика, но истината е, че бирата ще ви върне на снощното положение. Натуралните сокове и фрешовете също вършат работа. Тайната на доброто настроение е мярката. Всеки знае своята.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5506 |10.06.2018 Майката на блъснатото от кмета на Трън дете: Съдът е на богатите и известните . 2| 5239 |08.05.2018 Проф. Ставрев: Еврото няма да направи бедните богати . 6| 6744 |01.05.2018 Към управляващите: Бездната между бедни и богати у нас най-голяма в Европа . 6| 5137 |21.02.2018 Мика Зайкова: Алчността е в основата на неравенството богати-бедни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads