Реклама / Ads
10| 4546 |09.04.2019 НОВИНИ

Захариева за ”АпартаментГейт”: Да не забраняваме на семействата на политици да работят

.
Екатерина Захариева
Не бива да забраняваме на семействата на политиците да работят. В противен случай няма да останат политици в България. Това каза външният министър Екатерина Захариева по БТВ по повод ”АпартаментГейт”. Тя все пак призна, че цената на жилищата, купувани от клегите й, са занижени.
 

"Наистина се учудих дали съм била на КСНС, след като чух думите на г-жа Нинова. КСНС може да препоръча решение, но не и да наложи такова.Не е имало бранене на статуквото, Това е абсурд. На българинът му писна, когато има някакъв проблем, да се приеме нов закон и да се създаде нов орган и да се правят назначения. Аз като юрист се притеснявам от писането на законопроекти от политици, а не експерти, на коляно и преди изборите. Очевидно болката на БСП е, че КПКОНПИ се избира от НС, а не от президента. Важно е какви хора назначаваме и дали органът работи“, коментира тя.

 

По думите на вицепремиера антикорупционният орган е избран възможно най-легитимно. „Важното е да има механизми, за да сме сигурни, че КПКОНПИ работи безпристрастно. В НС има различни политически сили, там не са само управляващите. Има представителство на хората“, подчерта Захариева.

„От страна на ГЕРБ не е имало бранене на статуквото, нито обвинения към медиите. Когато излизат разкрития и съмнения за лоши практики срещу БСП, те призовават да започнат проверки от КПКОНПИ. Кога се вярва на този орган? Нашето предложение беше да се направи оценка на въздействието на органа. БСП предлагат нов закон. Аз разчитам като гражданин да не се стига до забавяне. За да махнем един човек, трябва да приемем нов закон ли? Затова е ниско доверието в институциите“, посочи дипломатът ни.

 

По думите ѝ тонът на КСНС е бил нормален, не е имало нападки и груби реплики. „Опитахме се да дадем предложения. Но сега да кажеш, че органът не работи една година по-късно, без да му с даде шанс, е нелепо“, каза Захариева.

„Президентът организира КСНС, но членовете на съвета решават кой да присъства. Не беше лошо да чуем представител на КПКОНПИ, за да чуем какво е свършил органът. Когато преди избори да кажеш, че отменяме закона и блокираме работата на този орган е странно. Законът е драконовски. Имаме гражданска конфискация. Има доста проверки, които се извършват и доста дела на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество. Такъв закон няма никъде другаде в Европа“, коментира Екатерина Захариева.

 

„Не съм си купувала евтин имот. Имотите на семейството ми са публични от 2009 година. Цените на част от имотите на колегите, действително изглеждат доста ниски. Нека да приключат проверките. Считам, че когато искаме да установим истината, трябва да оставим органите да си свършат работата. Много важно е правосъдието да се остави на спокойствие. Когато нашето правителство е приело редица постъпки и да бъдем обвинявани, че пазим статуквото, е меко казано несериозно. Премиерът е безкомпромисен“, смята тя.

 

„Четири години е работено по това законодателство. Не можем просто така да го зачеркнем“, каза още Захариева.

Тя коментира и новия правосъден министър Данаил Кирилов. „Това е предложение на премиера. Той е бил председател на правната комисия. Много тежка задача има. Трудно може министърът на правосъдието да влияе на правосъдната система, която зависи от съдебните институции“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3753 |04.04.2019 Захариева доволна от разговорите за F-16 в САЩ . 5| 4051 |30.03.2019 Захариева: Тренд е да се използват религиозни пропаганди преди изборите в Турция . 2| 4214 |29.03.2019 Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо . 2| 4577 |29.03.2019 ОП искат обяснение от Захариева, а БСП проверка от Цацаров за намеса на Туриция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads