Реклама / Ads
3| 2881 |04.01.2023 НОВИНИ

Закон срещу шпионажа в България ще наказва и ”упражняването на чуждо влияние върху вземане на решения”

.
Законодателни промени, свързани с шпионажа, препоръчва Докладът за състоянието на националната сигурност за 2021 г. Служебният кабинет прие доклада преди празниците. А предложенията в документа трябва да бъдат обсъдени и от депутатите, предаде БНР.
 

В Наказателния кодекс трябва да се уреди наказването на шпионажа не само ако е събирана и издавана класифицирана информация, но и издаването на "всяка информация, която... не е и публична и чието разкриване би създало заплаха или би нанесло вреда на сигурността на държавата".


Докладът обяснява, че така наказуемо ще стане и "упражняването на чуждо влияние върху процеси на вземане на решения".


Екипи за стратегическа комуникация на централно ниво, например в Министерски съвет, може пък бързо координират всички ведомства за идентифициране на фалшиви новини, пише друга препоръка.


Докладът отчита, че войната в Украйна е променила възгледите за сигурността. И заради сериозните дефицити на армията ни препоръчва попълването им със съюзнически в краткосрочен план. Разполагането на сили от Алианса у нас се отчита като стъпка за усилване на нашите отбранителни способности. Това ще "бъде и категоричен сигнал към Руската федерация за единството на Алианса и готовността му да защити територията на своите членове."


В енергийната област се препоръчва започване на проекти за пренос на енергоресурси от Централна Азия и Закавказието, развитие на Южния газов коридор, сътрудничество със САЩ по вноса на втечнен природен газ.


Докладът за състоянието на националната сигурност за 2021 г. препоръчва Българската народна банка (БНБ) системата "Борика", информационни системи на Националната агенция за приходите (НАП), Комисията за финансов надзор, Националния осигурителен институт (НОИ) и др. да бъдат добавени в списъка със обекти от значение за националната сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4707 |04.01.2023 България пак на дъното в ЕС по ръст на заплатите . 17| 6264 |04.01.2023 Мика Зайкова: Минималната пенсия на румънските пенсионери е 600 евро, а в България.... . 5| 2937 |03.01.2023 Иванов: Вторият мандат е реалната възможност България да получи управление с ясна програмна посока и задачи . 6| 4153 |01.01.2023 Най-скъпа вода в България. От днес за нея ще плащат в градовете: Силистра, Разград и Смолян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads