Реклама / Ads
7| 2924 |07.07.2023 НОВИНИ

Законно искане или парцал: Ще го бъде ли референдумът на “Възраждане” против еврото?

.
След като правната комисия се произнесе негативно за искания от “Възраждане” референдум срещу приемането на еврото, темата днес влезе в дневния ред на пленарна зала и скара депутатите. От партията на Костадин Костадинов продължават да настояват, че липсват правни аргументи за решението на ресорната комисия и са категорични, че решението е взето заради страх от евентуалните резултати. В същото време обаче основният мотив за решението е, че не могат да се оспорват въпроси, които са част от подписани международни договори.
 

Вратичката, от която се възползва “Възраждане” 

 

Партията на Костадин Костадинов продължава упорито да настоява, че референдумът срещу еврото е напълно легитимен, а зад него стоят гласовете на над 400 хил. избиратели, каквито са изискванията по закон. Основният мотив на възраждане да обвиняват правната комисия в незаконни действия и да са готови да сезират Конституционния съд и да търсят позицията на президента Румен Радев е липсата на конкретен срок, който да определя кога точно трябва да бъде прието еврото. 

Казано иначе - според “Възраждане” няма оспорване на международен договор и мотивите са несъстоятелни. 

 

Какво казват политиците в пленарна зала?

 

“За да се обяви референдумът за незаконен, въпреки че изобщо не може да се говори за противоконституционност, единствено може да има дискусия дали отговаря на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които вече са уредени в международни договори, по които България е страна. Само че България не е ратифицирала договор, в който срокът страната да влезе в Еврозоната не е описан, обясни кандидатът за кмет на София от “Възраждане” Деян Николов. 

 

Адв. Петър Петров от редиците на Костадин Костадинов, започна да се провиква и да тропа по банката, обвинявайки председателя на правна комисия Стою Стоев, че предлага на народните представители да гласуват “парцал”:

 

“Това доклад ли е, г-н председател, не ви ли е срам да го подпишете? Как може едно изречение да представлява мотиви от проект на решение на водещата комисия? Защо не обяснихте, че в този доклад, който е изготвен и подписан от председателя на комисията, на двамата преподаватели по конституционно право, един от които е конституционен съдия, му е дадено едно изречение, само и единствено защото и двамата са „за“ референдума, и е дадено едно изречение в този доклад. Това доклад ли е, г-н председател? Не ви ли е срам да го подпишете? Не ви ли е срам да предложите едно изречение мотиви към проекторешение на Народното събрание? И вие сте ми председател на правната комисия! Добре, че ще има ротация. С гордост ще се радвам, че ще има друг председател на правна комисия! Не ви е срам този парцал да ни го предлагате да гласуваме. И да излизате тук и да ни говорите кое е законосъобразно“, разгневи се Петров.

 

Микрофонът му беше изключен, след като председателстващата заседанието Росица Кирова не успя да го прекъсне. 

 

“Г-жо Рангелова, Защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен и нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд – нито тези от ГЕРБ, нито тези от ПП! Ще го сезираме ние от “Възраждане”, ядоса се Петров. 

Георг Георгиев от ГЕРБ провидя умисъл в повдигането на темата точно в този момент.

“Защо предлагате този референдум сега, когато ще трябва да се проведе заедно с местните избори. Няма да кажа, че сте го направили нарочно, но нека се придържаме към всички принципи на демокрацията“, хвърли обвинение той.

 

Според Костадин Костадинов обаче това е лъжа: 

 

“Миналата година бяха изборите на 14 ноември. На 16 ноември отправихме запитване към вас дали бихте ни подкрепили за референдум, вие отказахте. Ако се бяхте съгласили, щеше да се е провел отдавна. Не говорете лъжи”, отсече Костадинов.

 

Станислав Балабанов от ИТН се намеси и заяви, че не е редно в пряката демокрация малцинството да има тежест над мнозинството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2584 |05.07.2023 ВСС остави без разглеждане искането на Гешев да напусне прокуратурата . 0| 3080 |29.06.2023 Цветан Цветков: Възмутително е! Сметната палата продължава да се управлява от незаконно избран председател . 2| 2755 |22.06.2023 КС: Цветан Цветков е бил незаконно отстрелян като шеф на Сметната палата . 5| 2672 |19.06.2023 Кремъл отхвърли искане на ООН за достъп до наводнени райони под руски контрол в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads