Реклама / Ads
3| 4935 |13.07.2017 НОВИНИ

Западните Балкани – приоритет на председателството ни

.
Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
Това обяви премиерът Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които провеждат своята четвърта среща на върха в Триест. Българският министър-председател участва по покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща дискусиите от срещата, информираха от правителствения пресцентър.

"Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите", каза още Борисов.

Той бе сърдечно приветстван от министър-председателя Джентилони като специален гост, на чиято помощ ще се разчита при предстоящото председателство, разказаха още от пресцентъра на МС.

В изказването си пред лидерите Борисов акцентира върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента.

Според него това ще помогне не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им.

Борисов смята, че Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг. Той допълни и че е от изключителна важност включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие.

"Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите", каза още Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5150 |04.07.2017 Борисов: Образованието е приоритет на това правителство . 2| 8439 |25.06.2017 Патрушев е новият човек на Путин на Балканите . 0| 5914 |23.06.2017 Борисов ще представи приоритетите на българското председателство на ЕС . 4| 7384 |18.06.2017 Лиляна Павлова ще оправя Европа след Брекзит, България и Западните Балкани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads