Реклама / Ads
7| 6995 |27.11.2009 НОВИНИ

Започна Курбан Байрам, близо 1 млн у нас празнуват

.
Празникът започна Източник: kircaalihaber.com
Курбан Байрам празнуват от вчера мюсюлманите в цял свят. У нас над 1 млн души ще се поздравят със светлия празник. Той стартира още вчера с деня „Арифе” , в който децата обхождат къщите, a домакините ги даряват с мекици и бонбони.
 

В днешния ден се посещават и гробовете на роднини и приятели за отдаване на почит с молитва към тяхната памет. Утре е празничната молитва (намаз) в джамиите, която ще започне от 08.00 часа. Новоизбраният председател на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед съобщи за „Арда нюз”, че на молитвата вярващите ще бъдат информирани за спряната регистрация на извънредната Национална конференция на мюсюлманите/ от 31 октомври/ в Софийския градски съд.

Курбан Байрам започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни, през които по-заможните мюсюлмани правят курбан, като според традицията една трета от месото на жертвеното животно се раздава на бедните, с втората се гощават гости, а третата остава за семейството. Първият ден се празнува с най-близките. На него по-младите искат прошка от по-възрастните. Изповядващите мюсюлманското вероизповедание, ако имат финансова възможност може да отидат на поклонение “хадж” в Мека и там да отпразнуват празника.

Курбан Байрам се чества всяка година според лунния календар и е свързан с много радости, надежди, със сърдечни молитви, отправени към Всемогъщия и Всемилостив Аллах. Този празник е посветен на жеста на Ибрахим (библейския Авраам), готов да принесе в жертва сина си Исмаил (Исаак), считан за прародител на арабите. В последния момент Аллах поднася на Ибрахим овен за курбан. Всевишният високо оценява готовността на вярващия, готов да принесе в жертва най-скъпото същество за един родител – сина си, в името на Аллах. Този случай се счита за началото на Курбан байрам. С течение на вековете Курбан байрамът се превръща в истински народен празник за мюсюлманите. Там, където мюсюлмани и християни живеят заедно, в празника участват и християни, доказателство, че всяка религия внушава доброта и човеколюбие и е близка до житейските проблеми на вярващите.

Гюнер ШЮКРИ
kircaalihaber.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4924 |19.11.2009 Иск за близо 17 милиона отложи делото Ковачки . 2| 4834 |24.10.2009 Хванаха хероин за близо 10 млн. лева . 3| 4609 |06.10.2009 4 клуба укрили близо 3,5 млн.лева . 0| 4779 |06.10.2009 Близо 1,5 тона солна киселина се разля край Каспичан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads