Реклама / Ads
3| 2860 |13.03.2023 НОВИНИ

Започна ремонтът на банята в „Овча купел“

.
Близо 8 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реставрацията на банята в столичния квартал „Овча купел“. След като бъде ремонтирана, банята ще бъде отворена за гражданите. Предвижда се в сградата да се правят и изследвания за ползата от минералната вода върху здравето на човека. Тя е построена 1920 година. Започва да функционира 1933 година. През 80-те години е затворена и започва да се руши.
 

Банята в столичния квартал „Овча купел“ повече от 40 години тъне в разруха. Дълги години тя е държавна собственост. По инициатива на кмета и на Столична община в началото на мандата тя е прехвърлена на общината. Очаква се до края на годината очаква да приключат дейностите по реставрацията и обновяването.

 

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Строежът на минералната баня започва през 1920г., продължава с прекъсвания до 1933г. и струва тогава на държавата 30 млн. лв.

 

Банята функционира до края на 80-те години на 20. век, след което е затворена. Поради неподдържане започва да се руши. През 2017г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително - множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения.

 

През 2019г. е прехвърлена безвъзмездно от Държавата чрез областния управител на София на Столична община с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

 

Изготвен и одобрен е проектът за „Адаптация и реставрация на минерална баня "Овча купел" като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи. В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по- гореща вода, ще продължат да функционират душовете. Предвидено е изграждане на релакс-зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая.


В сутеренния етаж са проектирани помещения за солен релакс, за провеждане на терапии за лице и за коса, за масаж с локална баня и други технически помещения.

В зона „Наука“ (Център за върхови постижения) са ситуирани музикална зала, визуална зала за VR-демонстрации с интерактивни екрани, заседателна и конферентна зали.

На подпокривния етаж ще се помещават изследователските лаборатории „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3188 |09.03.2023 Хакерска атака предизвика паника в Москва, медии започнаха да бълват новини за въздушна тревога . 6| 3899 |08.03.2023 Започна процесът на ”Портфейла на Путин” в Швейцария за 50 млн. долара . 9| 3199 |03.03.2023 Започна се! Сигнали в МВР за подготовка за манипулиране на изборните резултати . 1| 2999 |03.03.2023 Започна Церемонията по вдигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads