Реклама / Ads
1| 4413 |11.12.2023 НОВИНИ

Започва голям проект за безплатно компютърно обучение

.
Кандадастване от 21 декимври
Агенцията по заетостта разработва нова програма за повишаване на дигиталните компетенции на безработни или заети лица. Очаква се да бъдат обучени 500 000 души, а други 100 000 ще могат да сертифицират уменията, които са придобили самостоятелно, като програмата ще се изпълнява до 2027 г. Това каза Милена Георгиева, зам. изпълнителен директор на Агенция по заетостта на конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“, организирана от социалното министерство.
 

Кандидатстването по програмата започва от 21 декември в сайта на Агенцията по заетостта. Регистрацията е максимално опростена. На заявилите желание за участие ще бъдат раздадени електронни ваучери, с които ще могат да кандидатстват за безплатно обучение за придобиване на базово и средно равнище на дигитални умения. Срокът за обработване на заявлението е 14 дни, а всеки одобрен участник ще може да избере вида обучение и дали да се обучава присъствено или онлайн, обясни социалният министър Иванка Шалапатова.


Обученията се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост, като целта им е да подготвят гражданите за търсенето на пазара на труда. Дизайнът на обученията е в контекста на Европейската рамка за дигитални компетенции и са направени така, че да бъдат удобни за всеки кандидатствал, обясни Георгиева. Инвестициите в различни възможности за обучение на работниците през следващите четири години ще достигнат 1 млрд. лв.


При предишното издание на програмата 100 000 български граждани са повишили дигиталните си умения, добави Цветан Спасов, ръководител на програма „Развитие на човешките ресурси“. Очаква се следващата година да бъде обявена програма за повишаване на уменията на служителите чрез работодателите.


В рамките на програмата в цялата страна ще се разкрият и 760 безплатни дигитални клубове, включително за възрастни хора и безработни, съобщи социалният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5372 |11.12.2023 Австрия иска да приемем бежанци от Сирия и Афганистан, за да ни пусне във въздушен Шенген . 2| 4565 |11.12.2023 Агенцията по заетостта: Близо 150 000 безработни са устроени на работа през 2023 г. . 0| 3829 |11.12.2023 Георги Ангелов: България трябва да постави на "Лукойл" това важно условие за разрешаване на сделката . 6| 4023 |11.12.2023 Адв. М. Екимджиев: Конституцията е спазарена в сглобката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads