Реклама / Ads
0| 2737 |03.03.2023 НОВИНИ

Започва предизборната кампания за парламентарните избори на 2-ри април

.
Официално предизборната кампания в изборите за народни представители на 2-ри април започна в полунощ и ще приключи в 24 часа на 31-ви март. 14 партии и 7 коалиции са регистрирали 5 621 кандидати за депутати, а в няколко района са издигнати и независими кандидати.

Изборният кодекс изисква предизборната кампания да се води на български език, а гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР.

 

Кампанията в медиите се води в печатни издания, в такива разпространявани чрез електронната съобщителна мрежа и в онлайн новинарски услуги и информационни агенции. Не са медийни услуги социалните мрежи: Фейсбук, Туитър и други, както и личните блогове. При излъчване, публикуване и разпространение на платени форми на отразяване на предизборната кампания доставчиците на медийни услуги ги отделят чрез визуален, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково съобщение, че материалът е платен.

 

Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни материали, публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; използването на такива, които застрашават живота и здравето на гражданите и пречат на безопасността на движението. Забранено е разпространяване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честа, достойнството и доброто име на кандидатите за депутати. В агитацията не могат да се ползват герба и знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения, като религиозните ритуали не са агитация. А такава не може да има в държавния и общински транспорт и в държавните и общински учреждения и фирми.

 

В търговската реклама също не трябва да има политически внушения. Обществените БНР и БНТ предоставят на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, радиовреме и телевизионно време за безплатни диспути по предварително съгласувани теми с продължителност не по-малко от 240 минути.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2793 |01.03.2023 Войната в Украйна - във фокуса на предизборната кампания според анализатори . 17| 2980 |01.03.2023 “Алфа рисърч”: ПП-ДБ с процент пред ГЕРБ на старта на кампанията . 3| 3445 |28.02.2023 Юлияна Дончева: Оцеляваме с 4 млрд. бързи кредити! Кампанията ще е кой е по-маскара . 2| 2671 |28.02.2023 Започва делото срещу прокурорския син от Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads