Реклама / Ads
2| 2389 |11.03.2024 НОВИНИ

Започва Рамазан - свещеният месец за мюсюлманите. Пеевски и Борисов с поздрав

.
Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан. През следващите седмици те спазват строг пост от изгрев до залез.
 

Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна и течности и плътски удоволствия. След залеза на слънцето се състои рамазанската вечеря, наречена ифтар, предава БТА.







В понеделник вечерта е първият ифтар за тази година. Той е основната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии – задължително се поднасят супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

 

Месецът Рамазан ще продължи 30 дни. 

 

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат Султанът на 11-те месеца, и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

 

Рамазанът се свързва главно с постенето през целия месец. Но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е солидарност".

 

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски честити на мюсюлманите свещения месец Рамазан, съобщиха от пресцентъра на партията.





В първия ден на свещения месец Разаман Пеевски се обърна към мюсюлманите с думите: „Нека е честит свещеният месец Рамазан. Месецът на милосърдието и смирението, на опрощението и покаянието, на сплотеността и единството.“.

 

Пеевски пожелава още Рамазан да направи хората по-сплотени, по-всеотдайни, по-добри и да бъде  изпълнен със смирение, търпение и разум. "Нека, с вяра и воля, заедно с хората да работим за една силна и модерна европейска България. Пожелавам на всички вас и вашите семейства здраве, щастие, мир и берекет", пише още съпредседателят на ДПС. 

 

По-късно днес президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Вицепрезидентът Илияна Йотова също ще участва в събитието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

 

На празничната вечеря са поканени представители на мюсюлманската и на останалите традиционни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката. 

 

"В началото на свещения месец Рамазан пожелавам на всички приятели мюсюлмани много здраве и щастие". Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.





"Горд съм, че България винаги е била пример за етническа толерантност и разбирателство", посочва той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5819 |11.03.2024 Летище София е с нова организация на движението . 6| 6448 |11.03.2024 Иво Беров: Турският (а всъщност руски) газопровод, който заобиколи Украйна, е бил огромно улеснение за Путин . 0| 2607 |11.03.2024 Оскари 2024: "20 дни в Мариупол" е историческа украинска победа, "Опенхаймер" е най-добър филм /видео/ . 0| 7898 |11.03.2024 Край на сковаността в ставите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads