Реклама / Ads
29| 6129 |07.11.2013 НОВИНИ

Заради 445 хил. "лични причини" Бисеров си тръгнал от политиката

.
Христо Бисеров Източник: Булфото
Три мистериозни превода за 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Христо Бисеров в Швейцария към други сметки на доведения му син Ивайло Главинков в македонска банка сложиха край на 23-годишната политическа кариера на бившия вече зам.-шеф на парламента, съобщава "24 часа".
 

Тези сметки и финансови операции не са били обявени пред БНБ, сумите не са декларирани и пред регистъра на ДАНС, както изисква законът, стана ясно днес.

Срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков е образувано досъдебно производство за пране на пари и укриване на данъци, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин. Той допълни, че политикът се разследва и за невярна декларация пред Сметната палата.

През 1998 г. всички медии питаха откъде тогавашният главен секретар на СДС има толкова пари, че да притежава палат, оценен на 500 хиляди долара. Тогава той обясни, че е купен с парите от 3 продадени имота в провинцията. Не е ясно дали Бисеров е продал, или дал под наем къщата, но доскоро там се помещаваше детски клуб, а в момента е резиденция на посолство.

Цацаров бе категоричен, че е получил доклада на ДАНС едва в сряда следобед. Бисеров обаче изненадващо заяви още в неделя, че напуска ръководните си постове в парламента, депутатското си място и ДПС, като посочи "лични причини". От ръководството на ДПС пък демонстрираха недоумение от решението му.

Според запознати сигналът за тайните операции на Бисеров постъпили в ГДБОП през 2012 г.

Тогава станало ясно, че от банкови сметки на Христо Бисеров в Швейцария са преведени на два пъти 315 000 долара и 90 хил. евро в македонска банка по сметка на доведения му син Ивайло Главинков.

38-годишният мъж, който е син на съпругата на ексдепутата от първия брак, е юрист по образование. В 41-ото НС (2009-2013) работи като нещатен сътрудник на Бисеров. А справка в Търговсия регистър показва, че от 2008 г. Главинков мощно навлиза в бизнеса с фотоволтаични системи и продажбата на електричество, като вписва участие в 8 търговски дружества с такъв предмет на дейност. В няколко от тях негов съдружник е и по-малкият му брат и син на Бисеров - Дамян Христов Бисеров.

Повечето от фирмите са регистрирани на един и същ адрес в бизнес сграда в столичния кв. "Изток". Появи се информация, че разследващи тарашат офисите, но наш репортер не видя полицейско присъствие около сградата

През т.г. от швейцарската банкова сметка на Бисеров към сметката на Главинков в Македония били преведени още 40 хил. евро.

С тази сума, както и с предишните две са извършени срочни депозити, теглене в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорната зона на Сейшелските острови, пише в официалното съобщение на прокуратурата.

За превод в чужбина на суми над 30 хил. лева се изисква попълване на декларация пред БНБ за произхода на средствата и защо се изнасят, коментираха запознати. Главният прокурор е разпоредил пълни данъчни проверки на Бисеров и Главинков, както и на фирмите, на които са превеждани парите.

Късно следобед стана ясно, че Христо Бисеров е напуснал страната. Според някои слухове политикът е в Италия. От МВР коментираха, че Бисеров няма забрана да пътува в чужбина, и припомниха, че срещу него все още няма повдигнато обвинение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5349 |07.11.2013 Мъж скочи от 8-ия етаж заради катастрофа, която причинил . 56| 5669 |07.11.2013 Арестуваха 5-а заради изрисуван паметник пред БСП . 10| 5558 |06.11.2013 Посланикът ни в Бразилия изгоря заради Боевски . 25| 6765 |04.11.2013 Прокуратурата се захваща с Ангел Джамбазки заради призивите му срещу бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads