Реклама / Ads
21| 6505 |23.02.2024 НОВИНИ

Заради Навални: Митрофанова била привикана в МВнР, не отишла - изпратила Солодкин /обновена/

.
Елеонора Митрофанова Източник: БГНЕС
Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе извикана на среща в Министерството на външните работи (МВнР) по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, съобщиха от ведомството ни. На срещата обаче, вместо Митрофанова, се явил Валентин Солодкин, временно управляващ посолството. Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен, информират от МВнР.
 

"На 23 февруари временно управляващ Посолството на Русия в България беше поканен на разговор в МВнР на България. По време на срещата българската страна изрази очаквания относно изясняване на причините за смъртта на А. Навални, а също така сподели някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета", написа преди съобщеието на МВнР посолството на Русия у нас в поредна порция оценъчност и вмешателство абсолютното право на България сама да преценява какви позиции да заема.





Това, което обаче става ясно е следното - въпреки че Митрофанова е била извикана, тя не е благоволила да отиде. Вместо това във ведомството ни отишъл Солодкин, което представлява поредно неуважение от страна на рускинята към страната ни.

 

Забележете и как руското посолство започна с лъжите си още в първото изречение - "на 23 февруари временно управляващ Посолството на Русия в България беше поканен на разговор в МВнР на България". Поканата, всъщност не е съвсем покана, а извикване и не е съвсем към Солодкин, а към Митрофанова.

 

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Алексей Навални. Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе апел тленните останки на Алексей Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония, информират още от ведомството.

 

Българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна, заявяват от МВнР. Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право, добавят от ведомствот ни.

 

От МВнР посочват още, че от българска страна е изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея и е заявена непоколебимата съпричастност на България към тях.





"От своя страна подчертахме, че ситуацията около А. Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи. Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската федерация”, се казва още в съобщението на руското посолство.

 

В публикацията руснаците пропускат няколко неща:

 

Първо, да отбележат защо те искат да се месят в нашата политика и геополитическа позиция, щом очакват ние да мълчим и да не питаме за убийството на Навални.

 

Второ, да отбележат, че около разследването на смъртта на руския опозиционер има толкова неизвестни - разбирайте манипулации, че едва ли някой здраво мислещ човек би повярвал на руските "данни" за смъртта му, когато някой ден преценят, че е дошъл момента да се опитат да ни излъжат с тях.

 

За внезапната смърт на Алексей Навални бе съобщено на 16 февруари. Според ведомството на политика му прилошало след разходка и той "почти веднага" е загубил съзнание и е починал. Опитите да бъде реанимиран са били неуспешни, твърдят руснаците.





Майката на Алексей Навални най-после видя тялото на сина си чак вчера. За това съобщи самата Людмила Навалная във видеообръщение, публикувано в канала на руския опозиционер в YouTube.

 

Според нея следователите настояват тайно да погребат Навални, като поставят условия „къде, кога и как да бъде погребан Алексей“..

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2651 |23.02.2024 Бивш министър бие тревога: През 2023 г. на 100 пенсиониращи се българи, се падат едва 62-ма млади . 14| 3601 |23.02.2024 Бойко Борисов: Шапка свалям на Кирил Петков как ни изигра . 0| 2567 |23.02.2024 “Демилитаризация и дерадикализация”: Планът на Нетаняху за това как ще приключи войната в Газа . 4| 3960 |23.02.2024 Депутатите решиха за АЕЦ "Козлодуй" и НПК, проведе се парламентарен контрол /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads