Реклама / Ads
0| 4250 |24.01.2019 НОВИНИ

Засекретяват Агенцията по вписвания, стана обект от националната сигурност

.
Сайтът на Агенцията по вписвания.
Правителството засекрети Агенцията по вписванията. Тя е единствената агенция включена в списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Публичните регистри вече няма да са такива. Така щяло да се гарантира ”нормалното функциониране на агенцията”, която през лятото се срина за цели 3 седмици.
 

Така ще може да се заобикаля Законът за обществените поръчки, а гражданският контрол ще стане невъзможен, пише „Сега”.

 

Правителството изненадващо обяви Агенцията по вписвания (АВ) за секретна, като я включи в списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Това е прецедент - в него няма друга агенция. В списъка са язовири, военни заводи, атомната централа, тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция "Бояна" и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

 

В Агенцията по вписванията се намират няколко регистъра, които трябва да са публични и достъпни - имотен, търговски, БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел, на имуществените отношения между съпрузите. Аргументите на правителството са, че със засекретяването ще се гарантира "нормалното функциониране на агенцията". Твърди се, че се налагало "преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждане на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми", неясно защо. Според кабинета изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно именно след включването на агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение.

 

Естествено, кабинетът намесва и срива през август, когато 18 дни нямаше Търговски регистър и това нанесе огромни щети на бизнеса, които никой не възстанови. Според управляващите засекретяването ще ограничи риска от нов срив - незнайно как. 

 

Заради проблема през лятото 3 седмици наред цялата държавна машина не успя да оправи системата и това доведе до невъзможност за вписване на фирми, за пререгистрация, за достъп до каквато и да е информация за търговските дружества. След това излязоха разкрития за това, че системите са слаби, както и че в агенцията са си раздали щедри бонуси "за постигнати резултати", включително и за периода, в който беше сривът на Търговския регистър.

 

Съмненията са, че със засекретяването ще може да се заобикаля Законът за обществените поръчки, както и да се направи всичко възможно оттам да не излиза неудобна информация. За това може да се съди по засекретяването на оградата преди година и половина непосредствено след разкритията, че там е разграден двор. ГЕРБ записа в Закона за МВР и специален текст: "Който наруши правилата за достъп до стратегическа зона на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.". Тя може да се ползва както за оградата, така и за Агенцията по вписвания.

 

Източник: Сега

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3664 |03.12.2018 Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е 5 пъти над нормата . 1| 3814 |30.11.2018 Агенцията по храните започва проверки за празниците . 12| 7070 |26.11.2018 Точка! 700 000 лв бонуси в Агенцията по вписванията са раздадени правилно . 1| 3612 |12.11.2018 Започва проверка в Агенцията по вписванията за раздадените бонуси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads